Is er straks nog een kermis?

Print
Is er straks nog een kermis?

Kermis in Venlo Afbeelding: Le Giesen

Sittard -

De toekomst van de kermisexploitanten in ons land wordt steeds onzekerder. Driekwart van de huidige exploitanten geeft aan dat de kermis veel minder financiële zekerheid geeft dan toen zij zelf jong waren. Heeft de sector toekomst in Nederland?

Brandpunt+ deed onderzoek onder kermisexploitanten in verband met een nieuwe webserie Kermisbloed. Die gaat over de nieuwe generatie kermisexploitanten en hun toekomst. Het onderzoek schetst een weinig rooskleurig beeld. De kosten zijn volgens 97 procent van de ondervraagden alleen maar gestegen. En de bezoekersaantallen nemen niet toe. Volgens een kwart van de respondenten zijn die hetzelfde gebleven, bijna de helft zegt dat ze zijn gedaald.

Coronacrisis

De kermisbranche is flink geraakt door de coronacrisis. Bijna twee derde van de kermisexploitanten in ons land zag de omzet met 60 procent of meer afnemen. Toch zijn de exploitanten vastberaden om door te gaan, zo laat het onderzoek zien. Liefst 90 procent heeft niet overwogen om te stoppen, ondanks het feit dat ze ingrijpende maatregelen moesten nemen: van het gedwongen afscheid nemen van personeel (23 procent) en het afsluiten van leningen bij familie en vrienden (22 procent) tot het verleggen van de ondernemingsactiviteiten (50 procent). Wel vindt meer dan de helft van de kermisattractiehouders het zeer belangrijk dat hun kinderen een zo hoog mogelijke opleiding volgen en afronden, als plan B.

Verdwijnen?

Rest de vraag of de kermis ooit verdwijnt? Daar is 70 procent het over eens: de kermis verdwijnt nooit.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee