Curator mist voor 60.000 euro aan wijn bij failliet handelshuis Le Chatelain uit Echt

Print
Curator mist voor 60.000 euro aan wijn bij failliet handelshuis Le Chatelain uit Echt

Afbeelding: Getty Images/RooM RF

Echt -

Curator Georges van Zeijl is bij de afwikkeling van het faillissement van wijnhandelaar Le Chatelain uit Echt op een fiks voorraadverschil gestuit. Hij mist voor 60.000 euro aan wijn.

Van Zeijl heeft oud-eigenaar Wim Wiertz aansprakelijk gesteld voor het bedrag dat ontbreekt. Tegelijkertijd heeft de curator hem een voorstel gedaan om de zaak te schikken. De curator vraagt 22.000 euro, exclusief btw. Het bedrag is veel lager, omdat de aangetroffen voorraad ook veel minder opbracht vanwege het faillissement. Wiertz, woonachtig in Lanaken, heeft nog niet gereageerd op het aanbod van de curator.

Abdij Rolduc

Le Chatelain ging augustus vorig jaar failliet. Het handelshuis, bijna vijftig jaar geleden opgericht, importeerde wijnen uit Frankrijk en Italië en verkocht die aan horecazaken. Belangrijke afnemers gingen echter over de kop, waaronder Abdij Rolduc in Kerkrade in april 2020. Daarbij had Le Chatelain al veel klanten verloren aan groothandels en brouwerijen, die grotere pakketkortingen konden geven. De uitbraak van de coronacrisis en de sluiting van de horeca gaven de wijnhandelaar vervolgens de nekslag, meent curator Van Zeijl.

Drie werknemers kwamen op straat te staan. Een doorstart van het bedrijf bleek niet haalbaar, zodat de curator besloot de boel te verkopen. Hij ontdekte dat er een fors voorraadverschil was. In de kelder lag voor 60.000 euro aan wijn minder dan in de boeken vermeld stond. „Het kan zijn dat een deel van de wijn in de loop der jaren bedorven is of dat flessen kapot zijn gevallen. Maar dan vul ik het in”, zegt Van Zeijl.

Aansprakelijk

Hij heeft het probleem vorig jaar aangekaart en geen logische verklaring met een nauwgezette onderbouwing gekregen. Nadat hij het voorraadverschil helemaal in beeld had gebracht, heeft hij de voormalige eigenaar aansprakelijk gesteld en een schikkingsvoorstel gedaan. Wiertz heeft nog twee weken om een reactie te geven. Van Zeijl: „Misschien moet ik dan mijn conclusie bijstellen. Ik kan hem vooralsnog niet als oplichter of bedrieger wegzetten.”

Oud-eigenaar Wim Wiertz was niet bereikbaar voor commentaar.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu