Slimme scan ontdekt oogziekten in vroeg stadium: dit bedrijf wil Europa veroveren via Maastricht

Anders Eikenes (midden) op bezoek in de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde Maastricht UMC+.  © Johannes Timmermans

Maastricht -

Slimme diagnostiek, apps, camera’s en sensoren. Medische technologie speelt een steeds belangrijkere rol in de zorg. De Noors-Indiase start-up Oivi ontwikkelt een ooglensscan om in een vroeg stadium diabetes en glaucoom op te sporen en wil via Maastricht zijn vleugels uitslaan naar Europa.

Frans Dreissen

Een weekje Zuid-Limburg opent ogen. Dat zegt topman Anders Eikenes van medtechbedrijf Oivi. De Noorse ondernemer is hier op uitnodiging van Medtronic en LIOF. Hij is verrast door alle aanwezige hoogwaardige kennis binnen de euregio.

„Maastricht is een speerpunt in het hart van Europa”, zo zegt hij. „Een zeer interessante regio voor ons om te bewijzen dat onze innovatieve ooglensscan het verschil kan maken. De ideale plek om ons product te testen en na klinisch onderzoek en validatie klaar te maken voor de Europese markt.”

MedLim: innovaties versneld naar de markt brengen

LIOF en Medtronic ondersteunen sinds dit jaar veelbelovende medisch-technologische start-ups via het acceleratieprogramma MedLim. Doel is het om de innovatieve producten van bedrijfjes versneld naar de markt te brengen. Dichter bij de klant bovendien: laagdrempelig en gebruiksvriendelijk. Met slimme diagnoseapparatuur kunnen ziektes eerder worden opgespoord (of zelfs voorkomen) en sneller behandeld. Zo kunnen de zorgkosten aanzienlijk omlaag.

LIOF bereidt de start-ups voor op bijvoorbeeld (vervolg)financiering. Bij Medtronic kunnen ze gebruikmaken van de contacten en kennis en kunde wat betreft regelgeving, klinisch onderzoek en validatie. Bedrijfjes hebben bovendien toegang tot de expertise van Brightlands Maastricht Health Campus, Medace en imec.istart, Maastricht UMC, TU-Eindhoven en de universiteiten in Aken, Leuven en Hasselt. De komst en intensieve begeleiding van nieuwe medtechbedrijven biedt Limburg kansen: het versterken van het medisch-technologisch ecosysteem, het aantrekken van internationale investeerders en het creëren van nieuwe werkgelegenheid.

Blinden

Anders Eikenes is een Noorse wetenschapper die in de ban raakte van slimme camera’s. Zijn eerste bedrijfje in Californië mislukte. De onderneming Huddly echter – intelligente camera’s voor videoconferenties – bracht hij met succes naar de beurs. „Ik wilde daarna een bedrijf beginnen met een meer sociaalmaatschappelijke impact. Zo is eind 2017 Oivi geboren. Ik kwam daarvoor al regelmatig in India en zag daar opvallend veel blinde mensen.”

„Het is belangrijk om diabetes en glaucoom tijdig te ontdekken en te behandelen”, vertelt Eikenes. „Dit is alleen niet zo simpel als het lijkt, omdat de ziekte vaak lange tijd geen klachten geeft en er dus geen aanleiding is om de ogen te laten onderzoeken.”

Met hulp van Noorse en Indiase investeerders bedacht het bedrijf uit Oslo en Bangalore een slimme oplossing. Een betaalbare camera, die met behulp van een grote database en kunstmatige intelligentie razendsnel oogziektes kan opsporen, ontwikkelstadia identificeren en blindheid voorkomen.

Spiegels

„Ogen zijn de spiegels van de ziel, zo zegt men. Inmiddels kunnen wij met onze ooglensscan wel vijftig ziektes onderscheiden.”

Oivi – 23 medewerkers van wie 16 in India – staat op het punt om zijn scanner op grote schaal te gaan testen in een oogkliniek in India. „De klinische studie start op 1 december. Daarna volgen de noodzakelijke validatie- en regelgevingtrajecten.”

Eikenes zegt na een weekje begeleid netwerken in Zuid-Limburg ook graag hier aan de slag te willen. „Ik zoek een paar huisartsen die willen meedoen aan een proef. De slimme camera werkt net als een bloedonderzoekje. Binnen een kwartiertje is er een diagnose, die aangeeft wat er aan de hand is en hoe acuut het risico is. Zo kan een patiënt eventueel direct naar de juiste specialist worden doorverwezen.”

Technologie is één ding, regelgeving en certificering zijn eveneens een hele uitdaging. „En dan is er nog de vraag wie straks die onderzoeken gaat betalen. De eerste gesprekken met zorgverzekeraars hier hebben al plaatsgevonden.”

Testfase

Medtronic, LIOF en het hele medisch-technologisch cluster in de euregio, kunnen voor Oivi van grote betekenis zijn om de innovatie na een uitgebreide testfase versneld naar de markt te brengen.

„Het uiteindelijke doel is om via een laagdrempelige scan ziektes op te sporen of zelfs te kunnen voorspellen. Bijvoorbeeld via een kiosk in een apotheek, bij een drogist of opticien. Nu zijn mensen vaak aangewezen op dure specialistische diagnostiek bij bijvoorbeeld een oogarts.”

Lees ook: Wat als de piep langer aanhoudt? Hoortestbedrijf van Maastrichtse dertigers is kaskraker in Silicon Valley

„Daarbij heb je als patiënt te maken met wachttijden, oogdruppels en noem maar op. Met onze hoogwaardige kunstmatige intelligentie-technologie en camera’s die zichzelf kalibreren, wordt dat straks een stuk gemakkelijker en goedkoper. Hoe eerder een ziekte wordt herkend, des te gemakkelijker die kan worden behandeld en dure zorg later voorkomen.”

Klimaat

Anders Eikenes denkt na een weekje Zuid-Limburg in Maastricht een basis voor de toekomst van Oivi te kunnen leggen. „De regio, die ik overigens niet kende, heeft me zeer positief verrast. Hier heerst door grensoverschrijdende samenwerking een uitstekend klimaat om innovatie te versnellen en om aan companybuilding te doen. Ik verwacht hier volgend jaar zeker te kunnen proefdraaien.”

Komende week is Paragate Medical uit Israël te gast in Zuid-Limburg. De start-up heeft een inwendig apparaatje ontwikkeld dat continu het vochtgehalte in het lichaam meet en reguleert. Vocht is een groot probleem bij hartklachten. Patiënten moeten vaker naar het ziekenhuis en hebben veel medicatie nodig.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal