Pomphouders aan de grens houden hoofd boven water met broodjes, vuurwerk en opblaasfiguren

De Smaaksmederij in Leunen verkoopt streekproducten in de tankshop. © Lé Giesen

Maastricht -

Met de hoge benzineprijs tanken we al te graag over de grens. Maar hoe rooit de Limburgse pomphouder in de grensstreek het dan? Met warme broodjes, zonnebankstudio’s en wasmachines.

Vincent Janssen

Tot op de weg kronkelt een rij gele kentekens zich om de Shell in Maaseik. Een Belgische SUV moet ervoor uitwijken. Hij is onderweg naar Nederland, waar de diesel een paar cent goedkoper is. Bij het tankstation in Roosteren, een kilometer verderop, staat dan ook slechts één auto. Een Jeep met een wit kenteken. Hij rekent diesel af en koopt en passant een belegd broodje.

Ondernemer

Ondanks het sneuvelen van de twee-eurogrens voor een liter benzine, laten Limburgse pomphouders zich niet uit het veld slaan. „We overleven”, zegt Eric Peeters, eigenaar van een tankstation in Kelpen-Oler. „Dát is het kenmerk van een goede ondernemer.” Concurreren met de Belgische brandstofprijzen is lastig. Net als veel andere tankstations moet hij het nu hebben van de vaste klanten. Lokale bewoners vooral, die niet te ver willen rijden. En natuurlijk de zakelijke rijder. „De baas betaalt toch”, zegt een Nederlandse leaserijder lachend, als hij zijn gloednieuwe Seat vult op de Brusselseweg in Maastricht. Hij staat honderd meter van de grens, vier minuten rijden van een Belgische Esso.

Opblaasfiguren

Ondanks alles weet pomphouder Peeters zijn hoofd boven water te houden. Hij verkoopt al jarenlang vuurwerk vanuit zijn tankstation. Daar zitten flinke winstmarges op, al is het maar een paar dagen per jaar. Ook de verhuur van opblaasfiguren doet het goed. Nu we weer mogen feesten, gaan er per week zo’n vier Sarahs en Abrahams bij hem over de toonbank.

Een mix van inkomstenbronnen is de oplossing, blijkt ook uit een onderzoek van adviesbureau Berenschot uit 2019. Vissers Energy Group uit Horst, dat inmiddels tankstations in heel Nederland bezit, omarmt die strategie. „De winkel naast de pomp wordt steeds belangrijker, daar ligt onze focus nu”, zegt accountmanager Chiem Maessen. Bij het tankstation van Vissers in Leunen vind je zelfs een kleine supermarkt, de Smaaksmederij. Daar liggen vooral streekproducten en vlees van de lokale slager in de schappen.

Wasmachines

Ook de carwash geeft vaste bijverdiensten. Peeters heeft er eentje, al is het een fikse investering. Voor sommige tankhouders is dat niet genoeg, daar staan nu zelfs wasmachines naast de pomp. In Rijckholt bijvoorbeeld, maar ook bij het tankstation van Vissers in Horst. „Nu kun je naast je auto ook je kleding wassen”, zegt Maessen.

Bloemen, brandblussers, broodjes, brandhout en bamischijven; veel pompwinkels verkopen het. En dat aanbod neemt alleen maar toe, in steeds mooiere winkels. Meer pompen in Limburg worden tevens een afleverpunt voor pakketjes, een Spar of een Bufkes. Dat is helemaal niet vreemd, vindt Tim Schoenmakers van Belangenvereniging Tankstations. „Het zijn altijd al bedrijven geweest die veel veranderen.” Elektrische auto’s, de prijsverschillen met buurlanden en het minder autorijden door corona brengen die verandering enkel in een stroomversnelling.

Zonnebank

„Als tankstations een niche vinden, redden ze het op lange termijn”, zegt Schoenmakers. De een vervangt de lokale bloemist, de ander verkoopt het gebruikte water uit de wasstraat aan glazenwassers. Daarmee spelen ze in op wat de bewoners in de regio nodig hebben. En die behoefte kan overal anders zijn. In Reuver is dat een bijvoorbeeld een zonnebankstudio, in Gronsveld een hondenwasstraat.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal