Oranje Leeuwinnen leven zich uit op Cyprus: 0-8

Print
Oranje Leeuwinnen leven zich uit op Cyprus: 0-8

Jill Roord (rechts) maakte een hattrick voor Oranje.  Afbeelding: ANP

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben zich op Cyprus lekker kunnen uitleven. Oranje won de derde groepswedstrijd in de WK-kwalificatie met 8-0. Jill Roord was met drie treffers de topscorer in de ploeg van bondscoach Mark Parsons.

Gezien het spelbeeld was een score in de dubbele cijfers tegen het zwakke Cyprus mogelijk geweest. Oranje was in de afronding soms niet scherp genoeg.

Nederland nam in de poule de koppositie over van Tsjechië, dat met 4-0 in IJsland verloor. Oranje leidt met 7 punten, gevolgd door Tsjechië (4 punten), Wit-Rusland en IJsland (beide 3 punten). Nederland speelt dinsdag in en tegen Wit-Rusland.

Oranje Leeuwinnen leven zich uit op Cyprus: 0-8
Lieke Martens glipt langs een tegenstander.  Foto: ANP

Vrij spel

Al snel bleek in het akelig lege stadion in Larnaca dat Nederland vrij spel had tegen Cyprus, dat eerder ruim verloor van Wit-Rusland (4-1) en Tsjechië (8-0). Dankzij treffers van Vivianne Miedema, Daniëlle van de Donk en Roord (na goed voorbereidend werk van Lieke Martens)leidde Oranje na amper 20 minuten al met 3-0.

Daarna viel de Nederlandse productie echter stil tot aan de rust. Er sloop wat concentratieverlies in het spel van Oranje en dat kwam de zuiverheid in de passing niet ten goede. Cyprus, de nummer 126 van de wereldranglijst, kwam in de eerste helft echter niet één keer tot een serieuze doelpoging.

Roord

Na de rust liep Oranje snel uit naar 6-0. Roord kwam twee keer tot scoren en het vijfde doelpunt was een treffer van de Cypriotische Chara Charalambous in eigen doel.

Oranje Leeuwinnen leven zich uit op Cyprus: 0-8
Dominique Janssen.  Foto: ANP

Na ruim een uur paste Parsons drie wissels toe. Merel van Dongen, Shanice van de Sanden en Jill Baijings kwamen het veld in. Sisca Folkertsma, Dominique Janssen en Jackie Groenen gingen naar de kant. Baijings maakte in Larnaca haar debuut in Oranje. In de huidige selectie is de middenvelder van de Duitse club SGS Essen de jongste speelster. Ze viert in januari haar 21ste verjaardag.

Lees ook: Mark Parsons is reisdocumenten kwijt: Leeuwinnen al vier dagen zonder bondscoach

In de slotfase kwam ook Joëlle Smits tot scoren. Kerstin Casparij mocht daarna van Parsons, die zich door logistieke en administratieve problemen pas donderdag bij Oranje voegde op Cyprus, ook nog haar debuut maken. Van Dongen zorgde met een strak afstandsschot voor de eindstand.

Oranje Leeuwinnen leven zich uit op Cyprus: 0-8
Merel van Dongen juicht na haar treffer, de achtste van Oranje.  Foto: ANP

Jill Roord maakte haar eerste hattrick voor Oranje. Toch had de spits van VfL Wolfsburg niet echt genoten van het eenzijdige duel. „Het is lastig om uit dit soort wedstrijden voldoening te halen”, zei ze. „Ik ben natuurlijk blij dat ik drie keer heb gescoord. Maar verder gaat dit niveau nergens over.”

Oranje Leeuwinnen leven zich uit op Cyprus: 0-8
Jill Roord.  Foto: ANP

Volgens Roord was het „heel vervelend voetballen” tegen een ploeg die vanaf de eerste minuut alleen maar naar achteren liep. „Daardoor was het best wel een irritante wedstrijd. Niet per se leuk, nee. Maar deze wedstrijden moet je gewoon winnen. Het liefst zo dik mogelijk. Het hadden ook dubbele cijfers kunnen zijn. Maar verder moet je deze wedstrijd gewoon afvinken en op naar dinsdag, naar de wedstrijd tegen Wit-Rusland.”

Kijk ook naar Komt dat Schot, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt Dat Schot - 21 oktober 2021. Video: De Limburger

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu