Eigenaar ’t Loon zinspeelt op verkoop winkelcentrum en ziet af van herontwikkeling

Print
Eigenaar ’t Loon zinspeelt op verkoop winkelcentrum en ziet af van herontwikkeling

De eigenaar van Shoppingcenter ’t Loon acht plannen voor gedeeltelijke herontwikkeling te duur.  Afbeelding: DE LIMBURGER/ PETER SCHOLS

HEERLEN -

Plannen om ’t Loon te veranderen in een combinatie van boodschappencluster en bijvoorbeeld meubelpaleis zijn door NSI als te duur bestempeld. Heerlen haalt nu een deel van de winkelbestemming eraf.

Hoewel het Heerlense shoppingcenter ’t Loon na het verzakkingsdrama van tien jaar geleden weer is opgeknapt en een nieuwe behuizing voor C&A kreeg, blijft leegstand een probleem. Daarbij komt dat de gemeente Heerlen ’t Loon liefst alleen ziet als een voorziening voor dagelijkse boodschappen voor regio en directe omgeving. Dat staat ook in de visie voor winkelgebieden die onder auspiciën van Parkstad en de provincie is vastgesteld.

Eigenaar NSI, een beursgenoteerde vastgoedreus, ging met de gemeente in gesprek over gedeeltelijke herontwikkeling. Dat gebeurde nadat Heerlen medewerking had verleend aan een parkeerdeal voor Aldi, zodat die het boodschappencluster in de plint kon komen versterken. Zonder gratis parkeren wilde de supermarktketen niet komen.

Lees ook: Eigenaar en gemeente zoeken samen naar nieuwe bestemming van deel ’t Loon

Verkoop

Heerlen en NSI hebben verschillende mogelijkheden onderzocht, zegt wethouder Martin de Beer (VVD/D66). „Een winkelcluster ‘wonen’ toevoegen bijvoorbeeld of een ander specialisme of vrijetijdsgerelateerde bedrijvigheid. Maar dat bleek voor NSI financieel geen haalbare kaart. En dat begrijpen wij. Maar we moeten nu wel verder.

NSI heeft in bestuurlijke gesprekken aangegeven te kijken of transformatie van t’ Loon met een partner haalbaar is. Vraag is of ze daar zelf nog voor gaan. Volledige verkoop behoort tot de mogelijkheden, liet NSI doorschemeren naar het stadsbestuur. De belegger heeft in Nederland nauwelijks nog winkelcentra. Het meeste vastgoed in die sector is verkocht, waaronder winkelcentrum De Heeg in Maastricht.

Lees ook: Parkeren bij Aldi ’t Loon Heerlen blijft 75 minuten gratis: Q-park stapte naar de verkeerde rechter

Cityplan

Gevolg van het mislukken van het overleg over gedeeltelijke herontwikkeling is dat Heerlen nu gaat doen wat al in het Cityplan staat, zegt De Beer. „Uitgangspunt is een compact kernwinkelgebied en ’t Loon teruggebracht tot boodschappencluster. Wij gaan nu de winkelbestemming van een aantal vierkante meters in ’t Loon halen. Waar? Dat doen we in overleg met de eigenaar.”

Verder gaat het stadsbestuur nadenken over de toekomst van de westflank van de Heerlense binnenstad, zegt De Beer. „Van ’t Loon tot DSM tot Nieuw Eyckholt. Zeker nu de Open Universiteit en Zuyd Hogeschool open staan voor verhuizing naar de binnenstad, is het goed te bedenken wat we op termijn met die westflank willen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee