Essent-dochter verdubbelt plots energietarief, kun je daar iets tegen doen?

Print
Essent-dochter verdubbelt plots energietarief, kun je daar iets tegen doen?

Je huis verwarmen kost de komende tijd nou eenmaal meer geld, daar is weinig tegen te beginnen  Afbeelding: ANP/HH

In plaats van per 1 januari, verhoogt de groene energieleverancier Vandebron de prijzen voor klanten met variabele energietarieven al per 1 november.

En niet een beetje: ze worden meer dan verdubbeld. Dat maakte de dochter van Essent deze week bekend. Kun je hier als klant tegen in opstand komen?

Mág Vandebron de prijzen nu ineens verhogen?

Dat mag, zeggen energiespecialisten. „Dit is de consequentie als je kiest voor variabele tarieven. Het gebeurt eigenlijk nooit dat energieleveranciers de prijzen verhogen op andere data dan 1 januari en 1 juli, maar het is wel mogelijk in extreme gevallen zoals dit”, reageert Sinie Oskam van Gaslicht.com.

Dat blijkt ook uit de kleine lettertjes uit het contract van Vandebron die gedeeld worden op sociale media. Bij ‘onvoorziene wijzigingen in de marktomstandigheden’ mogen prijzen op andere momenten worden verhoogd.

Consumentenbond-woordvoerder Joyce Donat vermoedt dat Vandebron de prijsverhoging nodig zal hebben om het hoofd boven water te kunnen houden. „Al had ik eigenlijk verwacht dat ze door de overname door Essent grotere buffers zouden hebben.”

Vandebron is ook niet de eerste energieleverancier die de prijzen eerder verhoogt. Eerder namen Pure Energie, OM en Vrij Op Naam al dezelfde beslissing.

Wat kun je hier als klant tegen doen?

Heel weinig, weet energiespecialist Tomas Bleker van vergelijkingssite Pricewise. „Bij alle andere leveranciers zijn de prijzen nu ook hoog. Dus overstappen levert je weinig op. Ik zou het dan ook niet aanraden om nu een contract af te sluiten voor één of drie jaar. Met een variabel contract heb je het voordeel dat je boetevrij kunt overstappen zodra de tarieven wel dalen. Dus houd het goed in de gaten, en probeer voor nu je gebruik omlaag te brengen.”

Oskam van Gaslicht.com ziet dat maar heel weinig energieleveranciers nu nieuwe klanten toelaten die variabele tarieven gaan betalen. „Dan zijn de prijzen al verhoogd, of in ieder geval voor nieuwe klanten. Nu vastzetten raad ik alleen aan als je echt naar zekerheid zoekt. Het aanbod is heel klein en alle prijzen zijn hoog. We adviseren de komende weken de energievergelijker in de gaten te houden tot er weer meer aanbod is.”

De energiespecialisten verwachten dat de tarieven aan het einde van de winter of in het voorjaar wel lager zullen liggen. „Al blijft het natuurlijk koffiedik kijken”, zegt Donat.

Vandebron levert groene stroom. Hoezo berekenen zij die hoge gasprijs door?

Dat vragen veel boze klanten zich op Twitter ook af. Vandebron betaalt de producenten van hun groene stroom echter de marktprijs, die momenteel enorm hoog ligt. „Er is maar één prijs voor stroom”, legt Bleker uit. „Op papier heb je dan wel honderd procent groene stroom, maar je betaalt toch gewoon de marktprijs.”

De overheid komt toch met een tegemoetkoming?

Ja. Per 1 januari 2022 verlaagt de overheid de belasting op energie. Dat zal een gemiddeld huishouden ruim 400 vierhonderd op jaarbasis opleveren. Wie echter de huidige hogere tarieven moet gaan betalen, is daardoor als gemiddeld huishouden zo’n negenhonderd tot duizend euro meer kwijt.

In hun berekening van het voorschot houden energieleveranciers hier rekening mee, zegt Bleker. „Toch zullen de Vandebron-klanten per 1 november een stuk meer gaan betalen.”

Ik heb mijn prijzen vastgezet. Moet ik nu ook bang zijn dat ik ineens meer moet gaan betalen?

Nee. De twee energieleveranciers die de contracten met vaste tarieven van hun klanten eenzijdig opzegden, Enstroga en DGB, zijn op de vingers getikt door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het is echter niet ondenkbaar dat zij faillissement moeten aanvragen als zij gedwongen worden de oude, lage prijzen te blijven hanteren. In Groot-Brittannië is voor de Britse tak van Enstroga al faillissement aangevraagd.

Als dat gebeurt, worden de klanten verdeeld over andere energieleveranciers. Dat gebeurt ook als de ACM de leveringsvergunning intrekt. Het is overigens wel mogelijk dat je dan bij een nieuwe leverancier hogere tarieven gaat betalen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu