Run op hypotheken nu rentestijging doorzet

Print
Run op hypotheken nu rentestijging doorzet

Afbeelding: Getty Images

Na enkele voorzichtige verhogingen hebben nu alle grootbanken hun hypotheekrentes verhoogd, melden twee adviesketens maandag. Het leidde de afgelopen twee weken tot een enorme groei van het aantal hypotheekaanvragen. Sinds 2011 waren maar drie weken nog drukker.

„Afgelopen week verhoogden twee op de drie geldverstrekkers hun hypotheekrentes voor meerdere rentevaste periodes. De meeste verhogingen zaten bij 10 en 20 jaar vast. „Een deel van de geldverstrekkers is al bezig met de tweede ronde van verhogingen”, constateert Oscar Noorlag van de adviesgroep Van Bruggen.

Ook adviesketen De Hypotheekshop meldt maandag dat veel geldverstrekkers hun rentetarieven verder hebben verhoogd, met een aantal uitzonderingen: „Wat opvalt is dat de grootbanken wel over de hele linie hebben verhoogd en ook wat meer dan gemiddeld. Zij hebben grote hypotheekportefeuilles en lijken alvast voor te sorteren op de hogere kapitaalvereisten voor hypotheken die De Nederlandsche Bank stelt per 1 januari aanstaande.”

Hausse

Consumenten is de stijging niet ontgaan. „De aangekondigde verhogingen van de hypotheekrente hebben de laatste twee weken gezorgd voor een heuse hausse in hypotheekaanvragen”, aldus De Hypotheekshop op basis van gegevens van Hypotheken Data Netwerk. De afgelopen twee weken kwamen met 16.000 respectievelijk 15.500 aanvragen in de top 5 van drukste weken in tien jaar.

Volgens Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop willen klanten nog even van lagere tarieven profiteren. „Uit de cijfers blijkt dat mensen nog snel naar geldverstrekkers gaan die een verhoging hebben aangekondigd, om gebruik te kunnen maken van het aantrekkelijkere tarief.”

De verhoging van de hypotheekrentes komt terwijl juist de discussie opspeelt over het schrappen van de hypotheekrenteaftrek en zelfs het zwaarder belasten van de eigen woning. In theorie zou dat ook een rol kunnen spelen bij de toeloop op hypotheken, bijvoorbeeld van mensen die erbij willen zijn voordat een nieuw kabinet een streep zet door de huidige fiscale voordelen.

„Maar dat hebben we nog niet teruggehoord van onze adviseurs”, zegt Hagedoorn. „We horen wel dat mensen vinden dat ze een loer wordt gedraaid als ze netjes afbetalen en dan juist meer belasting moeten gaan betalen.”

Noorlag van adviesgroep Van Bruggen waagt zich niet aan een harde prognose of de verhogingen gaan doorzetten. „Duidelijk is wel dat we in ieder geval de dalende trend kwijt zijn en dat de trend gewijzigd is naar stijgend”, stelt hij. „Afgelopen week verhoogden twee op de drie geldverstrekkers hun hypotheekrentes voor meerdere rentevaste periodes. De meeste verhogingen zaten bij 10 en 20 jaar vast.”

Onder de groep die afgelopen week hun rentes verhoogde, zaten alle Nederlandse grootbanken. „Een deel van de geldverstrekkers is al bezig met de tweede ronde van verhogingen.”

Minder dan 1 procent

ABN Amro rekent bij een vrijwel volledige financiering nu 1,44 procent rente voor een 10-jaar vaste annuïtaire budgethypotheek met huisbankorting, zonder NGH of duurzaamheidskorting. Bij ING en Rabobank liggen de rentes nagenoeg op hetzelfde niveau. Bij prijsvechters op de hypotheekmarkt kan men in het allergunstigste geval bij lage leenratio’s en vaak minder gunstige voorwaarden voor dezelfde leenperiode onder de 1 procent terecht.

Run op hypotheken nu rentestijging doorzet
Foto: ANP/HH

Zoals ook ABN Amro vorige week constateerde, komt de stijging van de hypotheekrentes met name door de oplopende rente op de kapitaalmarkt. Daardoor is het voor banken duurder om het geld ‘in te kopen’ dat zij bij consumenten uitzetten in de vorm van hypotheken.

Daardoor liepen de marges van de banken al langer terug. ABN Amro voorspelde tenminste een ‘lichte stijging’ van de hypotheekrentes, overigens zonder veel effect op de huizenprijzen. Die gaan volgens de bank komend jaar nog eens 10 procent omhoog.

Marktrente

Noorlag: „De daling van de marges is tot stilstand gebracht, maar van een herstel van de marges is geen sprake. Bij een verder oplopen van de marktrente verwachten wij dat de hypotheekrentes ook verder zullen oplopen.”

De financieel adviseur ziet wel reden voor oplopende marktrentes. „Zowel voor de korte als de middellange termijn is er een grote kans dat de marktrentes verder zullen stijgen; onder andere door de voorlopig nog steeds stijgende inflatie.”

Lees ook: Makelaar Luc Huynen ziet wanhopige kopers: ‘Soms is het bijna onmenselijk’

Volgens Noorlag is de verwachting dat de marktrente met tenminste „een paar tienden” oploopt. Dat zou zich dan ook vertalen in hogere hypotheekrentes.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu