Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt tot bijna 800, 5331 positieve coronatests

 © Hollandse Hoogte / ANP

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen tot bijna 800, het hoogste aantal sinds 9 juni.

Bron: ANP

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt maandag dat nu in totaal 796 mensen behandeld worden vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 48 meer dan zondag.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 597 coronapatiënten, 34 meer dan zondag. Op de intensive cares nam het aantal coronagevallen toe met 14 tot 199.

In de afgelopen 24 uur werden er 73 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic’s werden 19 nieuwe patiënten opgenomen. In de afgelopen zeven dagen registreerde het LCPS gemiddeld zo’n 108 ziekenhuisopnames per dag, het hoogste niveau sinds 29 mei.

Het LCPS wijst erop dat de bezetting van ziekenhuisbedden door coronapatiënten afgelopen week „behoorlijk is gestegen”, zowel op de verpleegafdelingen als op de ic’s. „Hetzelfde geldt voor de instroom van nieuwe patiënten. We verwachten zowel op de ic als in de kliniek deze week een vergelijkbare stijging te zien als vorige week”, aldus de ziekenhuisorganisatie in een toelichting. In de afgelopen week kwamen er in totaal 186 coronapatiënten bij in de ziekenhuizen.

Door drukte moesten er afgelopen etmaal 4 coronapatiënten overgebracht worden naar ziekenhuizen in andere delen van het land. Afgelopen woensdag was het LCPS weer begonnen met het spreiden van patiënten tussen de regio’s om de druk op de zorg te ontlasten.

5331 positieve coronatests, gemiddelde loopt verder op

De lijn van de corona-epidemie in Nederland gaat verder en verder omhoog. In de afgelopen zeven dagen zijn gemiddeld zo’n 5272 mensen positief getest. Dat is het hoogste niveau sinds 27 juli, bijna drie maanden geleden. Het is de 25e achtereenvolgende dag waarop het gemiddelde stijgt.

Tussen zondagochtend en maandagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 5331 meldingen van positieve tests. Dat zijn er weliswaar iets minder dan vorige dagen, maar op maandagen is dat gebruikelijk. Precies een week geleden, op maandag 18 oktober, meldde het RIVM minder dan 3400 positieve tests en de maandag daarvoor 2250.

In de gemeente Amsterdam kregen 236 inwoners te horen dat het virus bij hen is vastgesteld. Dat is het hoogste aantal van het land. Rotterdam registreerde 201 positieve tests en in Den Haag kwamen 145 coronagevallen aan het licht. Daarna volgen Utrecht (82) en Eindhoven (73). In twaalf gemeenten testte geen enkele inwoner positief.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 36.902 positieve tests. Dat is bijna 50 procent meer dan in de zeven dagen ervoor.

Het aantal sterfgevallen steeg met zes. Het gaat om twee inwoners van de gemeente Ede en verder om mensen uit Amsterdam, Almere, Veenendaal en Wageningen. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Het kan soms even duren voor het RIVM bericht krijgt dat een coronapatiënt is gestorven.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 71 sterfgevallen, gemiddeld zo’n tien per dag. Dat is gelijk aan het weektotaal op zaterdag, en dat was het hoogste niveau sinds 30 mei.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal