Opgelet! Laat geen geld liggen omdat je deze onbekende belastingregels niet kent

Print
Opgelet! Laat geen geld liggen omdat je deze onbekende belastingregels niet kent

Afbeelding: De Limburger / Getty Images

Omdat het uitpluizen van fiscale regelingen meestal geen hobby van ons is, laten we soms veel geld liggen. Hierbij enkele voorbeelden waarmee je je voordeel kunt doen.

Coronaschenking

De belastingvrije schenking aan je (klein)kinderen is in 2021 tijdelijk verhoogd met 1000 euro. Dat is besloten vanwege de coronacrisis. Dat betekent dat je ieder kind (ook stief- en pleegkind) dit jaar 6604 euro belastingvrij mag geven. Voor kleinkinderen is dat bedrag maximaal 3244 euro. Volgend jaar worden de vrijstellingen weer verlaagd.

Als een kind tussen de 18 en 40 jaar is, mag je het één keer in zijn leven 26.881 euro schenken. De gift is belastingvrij, ongeacht waaraan die besteed wordt. Als het voor een dure studie is, bedraagt de eenmalige vrijstelling zelfs 55.996 euro. En voor de aanschaf van een eigen woning kan een kind belastingvrij 105.302 euro worden toegestopt, de zogenoemde jubelton. Eenmalig, welteverstaan! Bijkomend voordeel: door de schenking wordt het vermogen van de ouder(s) kleiner en betaalt een kind later minder belasting over de erfenis.

Middeling

Als je inkomen in drie opeenvolgende jaren sterk schommelt, betaal je meer belasting dan wanneer het in die jaren gelijk zou zijn. Als het verschil groter is dan 545 euro, kun je dat terugkrijgen. Dat heet middeling.

In de volgende gevallen is de kans groot dat je er voordeel van hebt: je hebt na je afstuderen een vaste baan gekregen en tijdens je studie een bijbaan gehad; je hebt een ontslagvergoeding (‘gouden handdruk’) ontvangen; je bent gestopt of gestart met werken; je werkt als freelancer of ondernemer; je bent minder gaan werken; je hebt onbetaald verlof opgenomen.

Via een (ingewikkeld) stappenplan op de website van de Belastingdienst kun je een berekening maken, maar ook via berekenhet.nl. Middeling heeft geen invloed op toeslagen, zoals huur- en zorgtoeslag, die je hebt ontvangen in de jaren die je middelt.

Aftrekposten

De hypotheekrente staat als aftrekpost vooraf ingevuld in de belastingaangifte, maar andere posten vergeet je misschien af te trekken. Zoals lijfrente, studiekosten, partneralimentatie, giften én zorgkosten.

Bij zorgkosten gaat het om kosten die niet worden gedekt door de verzekering en niet onder het eigen risico vallen. De kosten mogen alleen afgetrokken worden in het jaar dat u ze hebt betaald. Bovendien geldt een drempelbedrag, dat afhankelijk is van het inkomen. Bij een inkomen tot 7989 euro is de drempel bijvoorbeeld 139 euro in 2021.

Van sommige zorgkosten verwacht je mogelijk niet dat ze aftrekbaar zijn, maar ze zijn het (soms) wel. Zoals: dieetkosten; steunzolen, extra gezinshulp bij ziekte of invaliditeit, extra kosten voor kleding en beddengoed, vervoerskosten voor ziekenbezoek, (batterijtjes voor) gehoorapparaten, tandarts, inentingen voor een reis.

Vooruitbetalen

Het kan zijn dat je al weet dat je in 2022 veel minder inkomen hebt, bijvoorbeeld omdat je met pensioen gaat. Dan verlies je een leuk voordeel. Als je inkomen dit jaar hoger dan 68.507 euro is, kun je kosten namelijk aftrekken tegen het toptarief van 43 procent. Als je inkomen in 2022 duikelt, zijn de kosten aftrekbaar tegen hooguit 37 procent. Dan kan het voordelig zijn kosten vooruit te betalen. Zoals het afkopen of vooruitbetalen van partneralimentatie.

Ook kan het verstandig zijn kosten vooruit te betalen als ze pas aftrekbaar zijn na het overschrijden van een drempel in één jaar. Zoals de studiekosten. Daarbij komt dat deze regeling in 2022 vervalt en het voor sommigen interessant is om er nog dit jaar gebruik van te maken. Overigens wordt het toptarief afgebouwd (in 2022 van 43 naar 40 procent), zodat het ook voor veelverdieners loont aftrekbare kosten vooruit te betalen.

Giften

Giften aan goede doelen zijn aftrekbaar, mits je aan de eisen voldoet. Er is wel een groot verschil tussen losse en periodieke schenkingen. Bij losse giften geldt een drempel van zestig euro per jaar. Verder moet het totale bedrag aan giften groter zijn dan één procent van je inkomen. De aftrek is maximaal 10 procent van je inkomen. Deze giften mogen alleen ten goede komen aan instellingen die het algemeen nut beogen, zoals het Rode Kruis. Voetbalclub en zangkoor zijn geen ANBI-instellingen; zij zijn er voor hun eigen plezier, niet voor het algemeen belang.

Je kunt ook kiezen voor periodieke giften. Dan is de volledige gift aftrekbaar, zonder drempelbedrag. Je moet dan wel vijf jaar lang een vast bedrag schenken en dat vastleggen. Dat kan via een formulier op de website van de Belastingdienst. Die gift mag nu wel naar voetbalclub en zangkoor. Bij giften tot 5000 euro aan culturele instellingen, zoals een museum, kun je 125 procent aftrekken.

Met medewerking van fiscaal jurist Roel Wienen van Bol Adviseurs.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu