Hoogste aantal nieuwe Covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

 © ANP / ANP

Redactie

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is het hoogste aantal nieuwe opnames in één dag sinds 22 mei.

Lees ook: Virologen geven advies om toename coronapatiënten af te remmen: ‘Mondmasker terug helpt zeker’

In totaal liggen er momenteel 849 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, van wie 657 op de verpleegafdelingen. De bezetting op de verpleegafdelingen nam afgelopen 24 uur met 60 patiënten toe. Doordat er ook mensen de afdeling verlieten, nam de bezetting minder snel toe dan het aantal nieuwe opnames.

Op de intensive cares liggen momenteel 192 ernstig zieke mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is een daling ten opzichte van een etmaal geleden, toen er nog 199 mensen met corona een ic-bed bezet hielden. Er kwamen afgelopen etmaal op de ic’s 14 nieuwe coronapatiënten bij. Doordat er meer mensen overleden of werden verplaatst naar een verpleegafdeling, nam het totaal aantal opgenomen patiënten op de ic-afdelingen toch af.

Volgens een woordvoerster van het LCPS betekent een grote toestroom van nieuwe Covidpatiënten in de klinieken dat ook het aantal patiënten op de ic’s komende tijd zal toenemen. „Een deel van de nieuw opgenomen mensen zal doorstromen naar de intensive cares.” Maar niet allemaal, want het kan ook zijn dat mensen na een kort verblijf op een verpleegafdeling weer naar huis kunnen. „We weten veel beter dan aan het begin van de pandemie hoe we mensen met corona moeten behandelen, onder meer met medicatie en zuurstof. Er wordt alles aan gedaan om ze weg te houden van de ic’s.”

Om de druk op de ziekenhuiszorg zoveel mogelijk te spreiden, kunnen coronapatiënten tussen de regio’s worden verplaatst. Het LCPS coördineert dat. Maandag zijn vier patiënten naar een andere regio verplaatst.

Coronagevallen

Het aantal positieve coronatests is dinsdag verder toegenomen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 5791 nieuwe meldingen. Dat is boven het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 5536 besmettingen per etmaal. Dat gemiddelde stijgt al bijna een maand onafgebroken.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 20. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Maandag werden 6 overlijdens geregistreerd.

In Amsterdam werden afgelopen etmaal verreweg de meeste positieve tests geturfd, namelijk 251. Ook in Utrecht (139) en Den Haag (121) werden relatief veel besmettingen vastgesteld. In Rotterdam en Tilburg ging het om respectievelijk 100 en 81 nieuwe gevallen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal