Raad van Europa bezorgd over ongekozen Nederlandse burgemeesters

Print
Raad van Europa bezorgd over ongekozen Nederlandse burgemeesters

Burgemeester Penn- te Strake van Maastricht.  Afbeelding: Johannes Timmermans

De Raad van Europa is bezorgd over de manier waarop Nederlandse burgemeesters en Commissarissen van de Koning worden benoemd.

Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport, uitgevoerd door een commissie die de lokale besturen in Europa monitort. De commissie ziet liever dat de burgemeesters en commissarissen via verkiezingen worden gekozen.

In Nederland mag op dit moment iedereen solliciteren voor de functie van burgemeester en commissaris. Gemeenteraden kiezen vervolgens een beoogde burgemeester en de Provinciale Staten een commissaris. Zij dragen hun kandidaat voor aan de koning, die hen vervolgens benoemt.

Verkiezingen

Maar, zo stelt de raad, de rollen van deze bestuurders zijn de afgelopen decennia steeds politieker en belangrijker geworden. Zo worden er steeds vaker op gemeentelijk of provinciaal niveau beslissingen genomen over veiligheid, openbare orde, of tijdens de coronacrisis zelfs over grondrechten, concludeert het rapport. Ook trekken de burgemeesters en commissarissen het landelijk beleid soms openlijk in twijfel, bijvoorbeeld bij de lokale opvang van vluchtelingen.

De commissie vindt het daarom passend om verkiezingen te houden voor deze functies. Om zo „de rechten van de burger om deel te nemen aan de uitvoering van lokale openbare aangelegenheden te waarborgen en om te voldoen aan de fundamentele beginselen van democratie”, aldus het rapport.

Meer taken

Verder ziet de commissie dat gemeenten er sinds 2015 flink meer taken bij hebben gekregen. Volgens het rapport hebben Nederlandse gemeenten en provincies een breed scala aan taken die ze uit moeten voeren, veel meer dan in andere Europese landen. De commissie raadt aan de lokale overheden daarvoor voldoende geld te geven om de taken uit te voeren, zeker op het gebied van sociale en jeugdhulp.

Lees ook: Omtzigt: kabinet moet Europees advies over rechtsstaat opvolgen

De Raad van Europa is een prominente Europese mensenrechtenorganisatie, waar bijna vijftig Europese landen lid van zijn. De raad is geen onderdeel van de Europese Unie. Ook Rusland en Turkije maken onderdeel uit van de raad.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu