Eigenaren Limburgse boodschappendienst vechten elkaar de tent uit

Print
Eigenaren Limburgse boodschappendienst vechten elkaar de tent uit

Vershuys opende in 2012 op feestelijke wijze een afhaalpunt voor boodschappen bij een kinderopvang in Venlo.  Afbeelding: Bart Coenders

Geleen / Venlo -

De twee eigenaren van de Limburgse boodschappendienst Vershuys vechten elkaar het bedrijf uit. Aanleiding is een hoog opgelopen geschil over de aandelen.

Omdat ze er onderling niet uitkwamen, hebben ze hun meningsverschil voorgelegd aan de rechter in Roermond. Het oordeel valt uit in het nadeel van Geert Benders uit Venlo, de eigenaar van supermarkten en vershal Beej Benders.

Benders bezit 50,57 procent van de aandelen in Vershuys. Een deel van zijn belang droeg hij in 2019 over aan zijn vrouw. Volgens medeaandeelhouder Daily Fresh Food uit Geleen, leverancier van kant-en-klaarmaaltijden aan zorginstellingen en horecazaken, handelde Benders in strijd met de statuten. Die schrijven voor dat de aandeelhouders hun belang eerst aan elkaar moeten aanbieden, voordat ze het mogen verkopen aan derden.

Dwangsom

Omdat Benders gezondigd had tegen de regels, werd hij gesommeerd alle aandelen aan Daily Fresh Food aan te bieden. Dat weigerde de Venlonaar, waarop hij niet langer (financiële) informatie kreeg en niet meer mocht meebeslissen over zaken die Vershuys aangingen. Benders vond dat onterecht en eiste op zijn beurt dat Daily Fresh Food zijn aandelen aan hem moest aanbieden, op straffe van een dwangsom van maximaal zes ton.

De rechter stelt Benders in het ongelijk. Ze oordeelt dat hij verplicht is zijn aandelen aan Daily Fresh Food aan te bieden. Dat zou bepaald zijn in de statuten die door Benders zelf zijn opgesteld. Als Benders geen haast maakt, moet hij een dwangsom betalen. Die kan oplopen tot 200.000 euro.

‘Hartstikke duidelijk’

Beide partijen willen geen inhoudelijke reactie geven op de kwestie. Algemeen directeur Marcel Devilee van Daily Fresh Food stelt dat het vonnis „hartstikke duidelijk” is, maar dat de aandeelhouders volgende week nog met elkaar om te tafel zitten. Benders is hoopvol over de uitkomst. „Er is niet voor niets overleg.”

Vershuys startte in 2009. Het bedrijf uit Sevenum verkocht verse producten als groenten, fruit, vlees, zuivel en brood via internet. Het assortiment en het werkgebied werden snel uitgebreid. De onlinesupermarkt wilde heel Nederland veroveren, maar trok te weinig klanten om de hoge bezorgkosten te dekken. Vershuys ging in 2011 failliet, maar maakte hetzelfde jaar een doorstart.

Redding

De redding kwam van de traditionele supermarkt. Benders zag dat de opmars van internet in zijn branche onstuitbaar was en wilde profiteren van de kennis en ervaring van Vershuys. In 2015 werd Daily Fresh Food mede-eigenaar. Het bedrijf wilde de levering van kant-en-klaarmaaltijden aan horecazaken en zorginstellingen bundelen met die van boodschappen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu