Advocaten MH17-zaak geïntimideerd, waarschijnlijk door Rusland

 © Hollandse Hoogte / ANP

Redactie

Advocaten van de nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 worden geïntimideerd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat ervan uit dat dat gebeurt in opdracht van Rusland.

De NCTV heeft de betrokken advocaten opname in een veiligheidsprogramma aangeboden, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Lees ook: Rechtbank: slachtoffers MH17 hebben stem en gezicht gekregen

De laatste maanden zouden er meer voorvallen zijn geweest, waarbij advocaten onder meer tot aan hun privéwoning zijn gevolgd. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het spreekrecht dat nabestaanden in het MH17-proces vorige maand hadden. Daarbij zijn ook de advocaten van de nabestaanden meer in beeld gekomen.

Normaliter vervullen deze advocaten geen hoofdrol in de rechtszaal. Daar voeren vooral het Openbaar Ministerie (OM) en de advocaten van de enige verdachte die zich laat vertegenwoordigen het woord.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal