Verhuur kantoren en winkels in lift, tekort aan bedrijfsruimte

 

 © Getty Images

Sittard-Geleen -

In het derde kwartaal van 2021 is meer kantoor- en winkelruimte verhuurd dan in het kwartaal ervoor. De opname van kantoorruimte groeide met 27 procent en winkelruimte liet een plus van 21 procent zien.

Redactie WijLimburg

Beide sectoren profiteren van het herstel en het ‘nieuwe normaal’ door de verruiming van de coronabeperkingen. De opname van bedrijfsruimte in het derde kwartaal 2021 laat een daling zien van 15 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. Een tekort aan geschikt aanbod is hiervan de oorzaak. Dit blijkt uit een analyse van NVM-datadochter brainbay op basis van cijfers van NVM Business.

Goed herstel

Sander Heidinga, voorzitter NVM Business: „De kantoren- en winkelmarkt laten in het derde kwartaal van 2021 een goed herstel zien. Met de gestegen opname in de kantorenmarkt ontwikkelt zich een nieuwe verhouding tussen kantoor- en thuiswerken. De winkelmarkt toont ook een duidelijke plus. Het bevestigt dat Nederland, en daarmee de vastgoedmarkt, weer flink in beweging komt.

In de bedrijfsruimtemarkt daalt de opname doordat het actuele aanbod niet voldoende aansluit op de vraag. Logistiek vastgoed, zowel groot als klein, is populair. In de beleggingsmarkt is het opvallend dat kantoorruimte in het derde kwartaal 2021 opnieuw het grootste segment is. Verder valt op dat particuliere beleggers meer beleggen; hun investeringsvolume groeide met ruim 33 procent.”

Kantoren

In het derde kwartaal van dit jaar is ongeveer 268 duizend vierkante meter kantoorruimte opgenomen. Dit is een stijging van 27 procent in vergelijking met het kwartaal ervoor en een direct gevolg van transacties met een groter aantal vierkante meters. De dynamiek is vooral te vinden in de hoek van start-ups en scale-ups. Ook de vraag naar flexkantoren neemt toe, volgens de NVM-makelaars.

Winkels

Op de winkelmarkt werden in het derde kwartaal van 2021 ook flink meer vierkante meters opgenomen (+21 procent). Het opheffen van allerlei coronabeperkingen zorgt voor meer dynamiek, waarbij de groei het sterkst is bij de kleinere metrages. Ondanks de gestegen opname groeide de leegstand en net als vorig kwartaal houdt de tweedeling aan. Voor winkels voor dagelijkse boodschappen in wijkwinkelcentra zijn de geluiden positief. Voor winkels in binnensteden met een minder alledaags productaanbod stabiliseert of daalt de vraag.

Bedrijfsruimten

De opname in de bedrijfsruimtemarkt is met ruim 1,4 miljoen vierkante meter juist 15 procent minder dan een kwartaal eerder. De vraag is gestegen in alle segmenten van de bedrijfsruimtemarkt. De tekorten leiden ertoe dat ook incourant vastgoed goed wordt verhuurd. De grote vraag in combinatie met het tekort aan geschikt aanbod leidt tot prijsstijgingen.

Perspectief

Sander Heidinga ziet drukke tijden aankomen voor de makelaardij: „Nu de economie weer helemaal open is en de groei toeneemt, gaan ondernemers hun beslissingen niet langer uitstellen en stappen zetten. Ik verwacht dan ook hogere opnamevolumes in de komende kwartalen. Niet alleen het gebrek aan bouwgrond is een zorgpunt. Ook een vlotte verkrijging van vergunningen en energieaansluitingen vertraagt door capaciteitsgebrek bij overheden en andere instanties.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee