Shell-top haalt uit naar ABP: ‘Teleurstellende en symbolische daad’

Print
Shell-top haalt uit naar ABP: ‘Teleurstellende en symbolische daad’

Shell-topman Ben van Beurden verwijt het ABP symboolpolitiek.  Afbeelding: AFP

De top van Shell heeft uitgehaald naar pensioenfonds ABP. Topman Ben van Beurden noemt de beslissing van het pensioenfonds om aandelen in Shell en andere fossiele energiebedrijven te verkopen ‘teleurstellend’ en symboolpolitiek.

Shell-topman Ben van Beurden stak zijn mening tijdens een vraaggesprek over de derdekwartaalcijfers van het olie- en gasconcern niet onder stoelen of banken. „Het is teleurstellend. Dit maakt geen positief verschil voor de energietransitie. Wij hebben een voorkeur voor een dialoog met onze beleggers”, aldus Van Beurden. „Dit is allemaal symboliek. Die symboliek begrijp ik, maar die levert geen bijdrage aan de energietransitie. Wegrennende langetermijninvesteerders zijn juist contraproductief.”

Over de dialoog met zijn aandeelhouders zegt Van Beurden: „We hebben daarbij liever langetermijnbeleggers dan hedgefondsen.” Met die laatste opmerking verwijst Van Beurden naar de beruchte Amerikaanse opportunist Daniel Loeb, die recent voor 750 miljoen dollar aan aandelen Shell heeft gekocht, en nu eist dat het bedrijf wordt opgesplitst in twee of zelfs nog meer bedrijven, om zo fossiel en groen te kunnen splitsen. Hedgefondsen hebben volgens Van Beurden toch ‘andere’ en ‘financiële’ bedoelingen. Shell wijst het voorstel van de activist overigens nadrukkelijk af.

Lees ook: Radicale koerswijziging pensioenfonds ABP: ‘Er zijn in het verleden te kleine stappen gezet’

Van Beurden is naar eigen zeggen niet vooraf door ABP geïnformeerd over het besluit de aandelen Shell te verkopen.

Van Beurdens rechterhand, financieel directeur Jessica Uhl, zegt op de vraag of ABP daadwerkelijk de dialoog had gezocht en vooraf bezwaren had geuit tegen de strategie van Shell, zoals ABP-topvrouw Corien Wortmann claimt: „Ik weet niet zeker of we dit nou verwacht hadden.”

ABP is veel minder actief de confrontatie aangegaan met Shell dan bijvoorbeeld groene, activistische beleggers als Follow This-voorman Mark van Baal. Die poogt al jaren met stemmen op de aandeelhoudersvergadering, met enig succes, Shell een duurzamere kant op te duwen. ABP steunde hem daar nooit in.

ABP had op 30 juni voor 431 miljoen euro aan aandelen Shell. Sindsdien steeg de koers met 15 procent. In totaal heeft het fonds naar eigen zeggen 15 miljard euro in fossiele bedrijven, op een totaal van ruim 500 miljard euro belegd vermogen. Daarmee is het een van Europa’s grootste pensioenfondsen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee