Inspecties zien problemen jeugdgevangenissen verergeren

Foto ter illustratie. © De Limburger

De kwaliteit van justitiële inrichtingen voor jongeren is sinds deze zomer verder verslechterd, concluderen toezichthoudende inspecties na onderzoek. Dat komt vooral door een gebrek aan personeel.

RedactieBron: ANP

Verschillende van deze jeugdgevangenissen hebben hun activiteitenprogramma’s, die jongeren moeten helpen bij hun terugkeer in de maatschappij, onlangs ingekort. „Maar jongeren moeten nu soms een groot deel van de dag op hun kamer blijven en daar ook eten zodat andere groepsgenoten bijvoorbeeld op begeleid verlof kunnen”, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Ook zijn er wachtlijsten om jongeren op de juiste afdeling te plaatsen en voor therapieën waardoor behandeling niet snel mogelijk is. „Daarbij is het trainingsaanbod voor het personeel versoberd en is er te weinig vast en vakbekwaam personeel”, aldus de inspectie.

Lees ook: Ter Peel Evertsoord wordt tijdelijk ook gevangenis voor jongeren

De instanties waarschuwden al eerder voor het personeelstekort bij de inrichtingen en het tekort aan plaatsen voor jongeren.

Inspecties: zeker één jeugdgevangenis voldoet niet meer aan wet

Door de grote werkdruk in de jeugdgevangenissen komen de activiteitenprogramma’s die daar georganiseerd moeten worden in de knel. Zeker één locatie kan zelfs niet meer voldoen aan de wet. Daarvoor waarschuwen vier inspecties die toezicht houden op de zogenoemde Justitiële Jeugd Inrichtingen. Die hadden het toezicht op de instellingen al aangescherpt. Het ziet er volgens de inspecties niet naar uit dat er snel verbetering komt.

Het idee van de programma’s is dat ze de jongeren helpen bij hun terugkeer in de maatschappij. „Maar jongeren moeten nu soms een groot deel van de dag op hun kamer blijven en daar ook eten zodat andere groepsgenoten bijvoorbeeld op begeleid verlof kunnen”, melden de inspecties donderdag. De jongeren komen door het tekort aan medewerkers op wachtlijsten terecht, en krijgen ook niet altijd de therapieën die ze nodig hebben. Bovendien leidt de werkdruk tot gezondheidsrisico’s voor het personeel en zijn trainingen geschrapt.

Verantwoordelijk minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming zegt dat de problematiek bij hem al bekend was, en dat hij zich er zorgen over maakt. Het is volgens hem drukker geworden in de jeugdgevangenissen doordat de jongeren die daar terechtkomen langer vastzitten omdat ze vaker verdacht worden van zwaardere misdrijven. De medewerkers ervaren hoge werkdruk, met meer uitval tot gevolg. Dat leidt tot een „neerwaartse spiraal”, aldus de demissionair bewindsman. Hij zegt dat er tijdelijk personeel wordt ingeschakeld om de druk op het personeel te verlichten. Ook wil hij de manier waarop gewerkt wordt aanpassen, waardoor de uitval vermindert.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal