PvdA vraagt om proef samenwonen met behoud bijstand in Weert

 © Ingimage

Weert -

De PvdA-fractie in Weert vraagt het college aan te sluiten bij een proef van de gemeente Tilburg. Die maakt het mogelijk een half jaar te gaan samenwonen met behoud van bijstand.

Erwin Schmidt

Bijstandsgerechtigden verliezen hun uitkering zodra ze gaan samenwonen met iemand die eigen inkomsten of spaargeld heeft. Daarmee wordt iemand met een uitkering direct financieel afhankelijk van een mogelijke nieuwe partner.

In Tilburg denkt men dat veel bijstandsgerechtigden om die reden geen nieuwe relatie durven aangaan. Het is immers in het begin vaak de vraag of dat samenwonen wel bevalt. Het is lastig om in die fase ook financieel afhankelijk te zijn van de nieuwe partner.

Lagere drempel

Tilburg laat nu bijstandgerechtigden met behoud van uitkering op proef een half jaar samenwonen. Dat moet de drempel om die stap te zetten verlagen.

De PvdA vraagt B en W niet te wachten op de ervaringen die men in Tilburg gaat opdoen. Weert zou zelf een soortgelijke proef moeten starten.

Volgens de PvdA worden bijstandsgerechtigden die gaan samenwonen minder afhankelijk en kunnen er woningen door vrijkomen in de sociale huursector.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal