Derby MVV-Roda JC definitief gestaakt na rellen

Derby MVV-Roda stilgelegd na ongeregeldheden op tribune. © De Limburger

De derby tussen MVV en Roda JC is vrijdagavond gestaakt vanwege rellen op de tribune. Scheidsrechter Joey Kooij stuurde beide ploegen vlak voor de rust naar de kleedkamers.

Een half uur later werd besloten het duel niet meer te hervatten.

De ME moest ingrijpen tijdens de wedstrijd MVV-Roda. De wedstrijd was eerder al stilgelegd wegens ongeregeldheden.

Het was bijna rust in De Geusselt toen scheidsrechter Joey Kooij de twee ploegen eerst naar de zijlijn riep. De stand was op dat moment nog 0-0.

Heibel

In de hoek van het stadion, waar het vak met bezoekende fans grenst aan de tribunes met MVV-supporters, was op dat moment heibel ontstaan. Toen daar na herhaalde waarschuwingen geen einde aan kwam, stuurde de arbiter de teams naar de kleedkamers.

Daarna betraden diverse raddraaiers het veld en werd er met vuurwerk gegooid. Eerder was er al verschillende keren door fans van zowel MVV als Roda met bier richting spelers gesmeten.

Toen de relschoppers door veiligheidspersoneel van beide clubs niet tot bedaren konden worden gebracht, betrad de Mobiele Eenheid het veld.

Rustig buiten stadion

Het eerste half uur na het staken is het buiten het stadion rustig gebleven, ook omdat er veel ME op de been was. Voor de veiligheid werden eerst de supporters van de thuisclub verzocht om de tribunes te verlaten. De fans uit Kerkrade werden in hun tribunevak gehouden.

Op het moment dat een groot aantal leden van de harde kern van MVV zich buiten het stadion begon te verzamelen, dreigde de politie te paard met charges. Maar die waren niet nodig. Rond half elf konden ook de bussen met Roda-fans zonder problemen naar Kerkrade vertrekken.

Derby MVV-Roda JC definitief gestaakt na rellen. © Orange Media

Geen aanhoudingen

De politie heeft rond de derby geen aanhoudingen verricht en verwacht dat ook niet meer te doen.

Maastrichts burgemeester Annemarie Penn-te Strake wilde vrijdagavond nog niet reageren op de gestaakte wedstrijd in De Geusselt. Voetbalbond KNVB vindt het „heel erg vervelend” dat de Limburgse derby voortijdig beëindigd moest worden. „Maar de KNVB staat achter de beslissing van de burgemeester”, meldt de bond in een korte reactie.

„De lokale driehoek heeft besloten de wedstrijd definitief te staken nadat de scheidsrechter de teams al naar binnen had gehaald vanwege aanhoudende supportersongeregeldheden”, aldus de KNVB. „Uiteraard vinden wij het heel erg vervelend dat deze stap noodzakelijk was. Wij wachten nu de meldingsformulieren af en die zullen worden voorgelegd aan de aanklager. Vervolgens wordt ook gekeken wat er met het resterende gedeelte van de wedstrijd gebeurt.”

‘Terechte beslissing’

Trainer Jurgen Streppel van Roda JC sprak van een terechte beslissing. „Dit gaat nergens meer over. Ik snap niet meer wat er de afgelopen weken in het betaald voetbal gebeurt, kennelijk is men gek aan het worden”, aldus de trainer bij ESPN, verwijzend naar meerdere incidenten bij uiteenlopende wedstrijden. „Ik voel me niet veilig meer en ik ben wel verantwoordelijk voor de veiligheid van mijn spelers.”

Streppel: „Wij als spelers en trainers gaan goed met elkaar om. De scheidsrechter floot goed, eigenlijk was er niets aan de hand. Toch ging het helemaal mis. Dit is absurd.” Coach Klaas Wels van MVV sloot zich daarbij aan. „Onderlinge rivaliteit is goed, dat hoort bij voetbal. Maar het moet wel binnen de perken blijven. Dat was hier niet het geval. Met fakkels naar elkaar gooien heeft niets meer met voetbal te maken.”

Meerdere ongeregeldheden

De afgelopen weken hebben al heel wat incidenten in en om de voetbalstadions plaatsgevonden. Meerdere wedstrijden moesten tijdelijk stilgelegd worden vanwege ongeregeldheden op de tribunes. Het is voor het eerst dit seizoen dat een wedstrijd werd gestaakt. De aanklager betaald voetbal, die zich buigt over excessen, heeft het druk. Hij heeft momenteel ook onderzoeken lopen naar omstreden spandoeken bij NEC en Ajax.

 © De Limburger

 © Bas Quaedvlieg

 © Bas Quaedvlieg

 © Bas Quaedvlieg

 © Bas Quaedvlieg

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal