Zes agenten en twee stewards gewond bij ongeregeldheden tijdens derby, tien aanhoudingen

Zes agenten en twee stewards gewond bij ongeregeldheden tijdens derby, tien aanhoudingen

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Bij de rellen tijdens de wedstrijd MVV-Roda JC zijn zes politiemedewerkers en twee stewards gewond geraakt. Tot nu toe heeft de politie tien aanhoudingen verricht. Daarnaast is er aanvullend strafrechtelijk onderzoek opgestart naar de ongeregeldheden.

Dat laat de politie weten.

De wedstrijd tussen beide Limburgse eerstedivisieclubs werd na ruim 40 minuten beëindigd tijdens ernstig supportersgeweld. Scheidsrechter Joey Kooij stuurde tijdens de ongeregeldheden de spelers naar binnen. Op dat moment werd in het stadion met onder meer vuurwerk gegooid en niet veel later voerde de mobiele eenheid charges uit, waarbij rake klappen vielen.

Lees ook: Nieuw, ernstig supportersgeweld: derby tussen MVV en Roda dieptepunt voor Limburgs voetbal

Uiteindelijk werd de wedstrijd op last van burgemeester Annemarie Penn van Maastricht gestaakt. Het was overigens niet voor het eerst dat een wedstrijd tussen MVV en Roda JC verstoord werd. De derby stond vooraf te boek als risicovol, de politie was uitdrukkelijk aanwezig. Buiten het stadion stonden meerdere ambulances klaar.

Ziekenhuis

Twee stewards aan de kant van de bezoekende club gewond. Daarnaast raakten zes politiemedewerkers gewond. Dit betroffen medewerkers van de Aanhoudingseenheid en van de Mobiele Eenheid. Zij raakten gewond doordat er diverse projectielen zoals stoelen en borden hun kant op werden gegooid. Een van de gewonde politiemedewerkers heeft zich in het ziekenhuis moeten laten behandelen.

Lees ook: Terwijl Benny Neyman door het stadion galmt, grijpt de ME in tegen opgefokte fans

Aanhoudingen

In totaal werden vrijdagavond tien personen aangehouden wegens het niet voldoen aan bevel of vordering, mishandeling, openlijke geweldpleging, wildplassen, belediging en/of opruiing. Zeven daarvan zitten nog vast. Dit betreffen een 24-jarige man uit het Belgische Maasmechelen en een 50-jarige man, 28-jarige man, 23-jarige man, 20-jarige man, 19-jarige man en een 28-jarige man, allen uit Maastricht. Verder zijn er nog drie mannen uit Maastricht aangehouden die inmiddels niet meer vast zitten. Zij hebben de leeftijd van 24 (tweemaal) en 22 jaar.

Fakkels gooien

De verslagenheid over de situatie bij beide Limburgse teams is groot. „Dit gaat nergens meer over”, zei trainer Jurgen Streppel van Roda JC na afloop van de gestaakte wedstrijd. „Met fakkels naar elkaar gooien heeft niets meer met voetbal te maken”, aldus coach Klaas Wels van MVV. Op dat moment stond 0-0 op het scorebord. Wanneer de wedstrijd wordt voortgezet en of dat zonder publiek gebeurt, is nog niet bekend.

Een woordvoerder van de gemeente kondigde aan dat de gemeente Maastricht en MVV later zaterdag samen met een persbericht komen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee