Onder Turkse vlag varend schip met 400 migranten meert aan in Kos

Een onder Turkse vlag varend vrachtschip met aan boord bijna 400 migranten is zondagmorgen vroeg aangemeerd op het Griekse eiland Kos. © EPA

Kos -

Een onder Turkse vlag varend vrachtschip met aan boord bijna 400 migranten is zondagmorgen vroeg aangemeerd op het Griekse eiland Kos. De Griekse kustwacht meldde dat migranten worden overgebracht naar een opvangcentrum op het eiland.

Bron: HMC

Volgens Griekse media hadden de Griekse autoriteiten in samenspraak met de Europese Commissie Turkije opgeroepen het schip met de migranten terug te halen, maar was daarop vanuit Ankara geen positieve reactie gekomen.

Het schip had vrijdag in de internationale wateren een noodsignaal afgegeven wegens motorproblemen. Daarom besloot Griekenland toestemming te geven voor het aanmeren van het schip in Kos, ook al vindt Athene dat de Turkse autoriteiten in deze kwestie hun verantwoordelijkheid hadden moeten nemen. De Griekse minister voor Maritieme Zaken Giannis Plakiotakis zei zaterdag dat het schip vanuit een Turkse haven was vertrokken en dat dit „duidelijk was gebeurd met medeweten van de Turkse kustwacht”.

De migranten worden in quarantaine geplaatst en getest op corona. Over de nationaliteit van de migranten hebben de Griekse autoriteiten geen mededelingen gedaan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal