Ruim 50 stadionverboden uitgedeeld na rellen NEC-Vitesse

Ruim 50 stadionverboden uitgedeeld na rellen NEC-Vitesse

Meteen na de door NEC verloren wedstrijd (0-1) ontstond er een grimmige sfeer rondom het stadion.  Afbeelding: ANP

Nijmegen -

Ruim vijftig mensen hebben een stadionverbod gekregen na de rellen van twee weken geleden bij de wedstrijd NEC-Vitesse.

Dat zei burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls zondag in het tv-programma Buitenhof.

NEC laat weten dat zowel NEC-supporters als mensen die niet in het stadion hebben gezeten maar wel betrokken waren bij de rellen, zo’n stadionverbod opgelegd hebben gekregen. Er zijn nog geen landelijke stadionverboden uitgedeeld naar aanleiding van NEC - Vitesse, aldus een woordvoerder van de KNVB. De bond gaat niet over lokale stadionverboden.

Voor en tijdens het duel op zondag 17 oktober was het al onrustig onder aanhangers van NEC en Vitesse. Na de wedstrijd belaagden vele tientallen relschoppers de politie met stenen en stokken. Agenten en politiepaarden raakten gewond. Een politiebus werd gesloopt. Het bestuur van NEC en Bruls noemden de gebeurtenissen „een schande voor de stad”. Bruls stelde onder meer dat de relschoppers een levenslang stadion- en omgevingsverbod moesten krijgen.

De donderdag na de wedstrijd was er overleg van de burgemeester, politie en OM en met NEC-directeur Wilco van Schaik. Daarin werd de club verzocht een plan te maken „om de sfeer en veiligheid rondom wedstrijden te verbeteren”. Bruls hoopt dat dat plan voor 1 december af is.

Camerabeelden

Op de bewuste zondag pakte de politie direct 22 mannen op. Volgens Bruls heeft de politie dankzij camerabeelden inmiddels nog tientallen mensen in beeld die betrokken zouden zijn geweest bij de rellen. De politie heeft gedreigd de beelden naar buiten te brengen maar of en wanneer dat gebeurt is nog onbekend.

Afgelopen weekend waren er ook weer incidenten met supportersgeweld bij voetbalwedstrijden. Zo werd de wedstrijd Excelsior-FC Eindhoven zaterdag stilgelegd en het duel tussen Heracles en Ajax werd ook ontsierd door ongeregeldheden. De Limburgse derby tussen MVV en Roda JC werd vrijdagavond zelfs definitief gestaakt wegens rellende supporters.

De zogenoemde Regiegroep Voetbal en Veiligheid, waarin de KNVB, burgemeesters, politie en justitie zitten, hebben maandag een bijeenkomst over het supportersgeweld. Ook gaat justitieminister Ferd Grapperhaus vrijdag in gesprek met de KNVB over de incidenten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu