Dit zijn de rijkste Limburgers volgens de Quote 500

 © Getty Images/Image Source

Sittard -

De Quote 500 met rijkste Nederlanders is uit. ‘Armoedzaaier’ Max Verstappen staat er niet in, maar andere Limburgers wel.

Peter Heesen

Je zou bijna medelijden krijgen met de Nederlandse topsporters. Frenkie de Jong staat niet in de Quote 500. Zelfs Max Verstappen hoort niet bij de 500 rijkste Nederlanders.

Hoe anders was het in 1997, toen de lijst voor het eerst werd gepubliceerd. Ronald Koeman, Dennis Bergkamp, Marco van Basten en Ruud Gullit wisten destijds een plekje op de lijst der lijsten te bemachtigen.

Harry Maessen. © Stefan Koopmans

Eerlijk is eerlijk, het is 25 jaar later ook veel moeilijker geworden om toe te treden tot het exclusieve gezelschap. Wie geen 110 miljoen euro bezit, heeft pech. Harry Maessen (70) uit Venray heeft geluk. Hij staat in de top 500, maar de kans is groot dat het zijn laatste jaar is. Hij is afgezakt naar plek 460.

Duizelingwekkend

Met de opbrengst uit grondverzet, vastgoed en recycling krikte hij zijn vermogen op met 15 miljoen, naar 120 miljoen euro. Een toename van 14,3 procent. Uitstekend resultaat, zou je zeggen. Nou, uit het overzicht van zakenblad Quote blijkt dat Maessen ondermaats scoorde. De gemiddelde vermogensgroei was 18 procent. Hij wordt ingehaald.

Door de sterke groei bezitten de 500 rijkste Nederlanders samen het duizelingwekkend bedrag van 219,6 miljard euro. De lijst telt 45 miljardairs en wordt opnieuw aangevoerd door Charlene de Carvalho-Heineken. Haar vermogen bedraagt 13,5 miljard. Limburg telt niet één miljardair. Jacques Lemmens (69) uit Mook is de eerste die in de Quote 500 opduikt. Na de verkoop van geneesmiddelenbedrijf Synthon waardeert het zakenblad hem op 600 miljoen euro.

Roger Hodenius. © Elmer van der Marel

Roda JC

Pierre Boels (550 miljoen euro) van het gelijknamig verhuurbedrijf uit Sittard en Luud Maas (500 miljoen), voormalig eigenaar van Wilma Bouw in Weert, zijn de enige Limburgers die ook in de top 100 staan. De Quote 500 heeft goed nieuws voor Roda JC: twee Kerkraadse ondernemers die de club steunen hebben hun vermogen ook zien aanzwellen. Roger Hodenius (49) is goed voor 420 miljoen euro, Stijn Koster (37) voor 220 miljoen euro.

Pierre Boels. © Roger Dohmen

De jaloersmakende resultaten van de happy few weerspiegelen ook de maatschappelijke trends. Doordat de huizenprijzen door het dak gaan, zag vastgoedbelegger André Daelmans (74) uit Maastricht zijn vermogen toenemen met 43 procent, naar 400 miljoen euro. Hij investeerde ‘nagenoeg al zijn geld in appartementen en eengezinswoningen’, weet Quote.

Rien Leeyen

De coronacrisis had ook haar weerslag op de resultaten. Zo profiteerde supermarktketen Jan Linders, waardoor het vermogen van Leo Linders (67) uit Nieuw Bergen uitdijde naar 150 miljoen euro. Ongeëvenaard is de prestatie van Luud Martens (70) uit Maastricht. Doordat juweliersketen Schaap en Citroen een recordwinst boekte, nam zijn vermogen toe met 81,8 procent, naar 200 miljoen euro. ‘We konden niet naar Bali, dus kochten we een klokkie’, verklaart Quote.

Leo Linders. © Gé Hirdes

De broers Rien (62) en Pierre (50) Leeyen uit Beringe hebben wat extra armslag gekregen om mooie bouwplannen te ontwikkelen. Hun vermogen steeg met 6,7 procent naar 160 miljoen euro. Ofschoon er geen sporters in de Quote 500 staan, ontbreken ondernemers in de sport zeker niet. Wat te denken van zaakwaarnemer Mino Raiola: zijn vermogen bedraagt liefst 200 miljoen euro.