Grapperhaus wil schade voetbalgeweld verhalen op daders

 © Bas Quaedvlieg

Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus wil de schade die ontstaat door geweld en rellen van voetbalhooligans kunnen verhalen op de daders.

RedactieBron: ANP

Hij zei dat in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de PvdA tijdens het vragenuurtje. De minister wil samen met de voetbalclubs en de KNVB afspraken maken over de manier waarop dat te regelen valt met groepsgeweld. Het gaat niet alleen om de schade, maar ook om de kosten voor bijvoorbeeld de inzet van de politie.

Het plan moet wat Grapperhaus betreft aansluiten op een wetsvoorstel dat net is aangenomen door de Eerste Kamer, waardoor het mogelijk wordt om schade én kosten door vuurwerk en drugs te verhalen. Het gaat bijvoorbeeld om de ontmanteling van drugslabs of dumpingen van drugsafval in de natuur. Dat veroorzaakt schade en het opruimen is erg kostbaar. Eerder lukte het niet om daders hiervoor te laten opdraaien. Daarom was er een wetswijziging nodig.

Ook wil Grapperhaus dat de burgemeester, politie, justitie en de voetbalclub voor iedere wedstrijd met elkaar nagaan of alle veiligheidsafspraken zijn nageleefd. Als dat niet het geval is, heeft dat gevolgen voor de politie-inzet. Wat dat precies betekent, zal hij later in een brief duidelijk maken. Verder steunt hij clubs als ze zeggen dat ze nu ook echt werk gaan maken van sportieve sancties.

Gesprek

De Tweede Kamer deelt de zorgen over het voetbalgeweld. „Ik ben het zat”, zei Barbara Kathmann van de PvdA. „Een klein clubje verpest het voor de voetbalfans.” Ze maakt zich ook zorgen om de veiligheid in de wijk en de druk die de grote inzet van de politie bij de stadions heeft op de basispolitiezorg in de wijken. Onder meer VVD, D66, PVV en SP drongen aan op een strengere aanpak.

Later dinsdag heeft Grapperhaus een gesprek met de voetbalbond over meerdere maatregelen om het toenemende geweld rond voetbalstadions tegen te gaan. De afgelopen weekenden liep het bij meerdere wedstrijden uit de hand, zowel in als buiten het stadion. Afgelopen weekend werd nog een wedstrijd (MVV-Roda JC) gestaakt om die reden.

Lees ook: Halfvolle stadions en puntenaftrek: burgemeester Breda wil harde actie tegen hooligans

Grapperhaus herhaalde dat de rellen schandalig zijn en in sommige gevallen zwaar crimineel. „Dit heeft niets meer met sport te maken. Ik noem het ook geen voetbalsupporters meer en de vraag is of je het voetbalhooligans kunt noemen.” Volgens hem zijn er drie groepen die problemen veroorzaken. Degenen die de boel verzieken in het stadion, bier gooien en andere overlast veroorzaken. De tweede groep gebruikt echt geweld tegen anderen en de politie en de derde groep intimideert mensen, bedreigt ze en pleegt geweld.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal