Video: Politie treedt op tegen demonstranten bij ministerie

Print

Politie treedt op tegen demonstranten bij ministerie. Video: De Limburger

De politie heeft dinsdagavond ingegrepen bij een demonstratie bij het ministerie van Justitie in Den Haag.

In dat gebouw aan de Turfmarkt ging eerder op de avond de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) van start.

De groep, die is aangezwollen tot enkele honderden demonstranten, werd uit elkaar gedreven en teruggedreven tot op de Bezuidenhoutseweg, weg van het ministerie en richting de Koekamp. De politie werd daarbij bekogeld met zwaar vuurwerk, rookbommen en andere voorwerpen. Enkele journalisten mochten door de ongeregeldheden buiten het ministerie na afloop van de persconferentie niet verlaten. Rond 21.00 konden zij weer gaan.

Mobiele Eenheid

De politie riep de honderden actievoerders eerder op de avond met een luidspreker op naar de Koekamp te gaan, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. De actievoerders werden weggedreven van de Bezuidenhoutseweg, waar de politie en Mobiele Eenheid een linie over de gehele breedte van de weg vormden. Er werd ook een waterkanon aangerukt, maar dat maakte later weer rechtsomkeert.

Enkele groepjes renden weg richting het Malieveld en het Centraal Station. Op de Korte Voorhout voerde de Mobiele Eenheid rond 20.40 uur een charge uit tegen enkele tientallen demonstranten, die daarbij met bakstenen gooiden. Er zijn meerdere aanhoudingen verricht. De politie meldde eerder dat de actievoerders naar het Malieveld werden begeleid, dat door burgemeester Jan van Zanen is aangewezen voor de demonstratie, die niet was aangemeld bij de gemeente.

Het ministerie van Justitie kreeg dinsdagmiddag extra beveiliging, nadat er oproepen op sociale media waren rondgegaan om te demonstreren bij het gebouw. Er zijn onder meer hekken geplaatst en er was vroeg op de avond al veel politie op de been.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu