Zo ziet het volledig gerestaureerde station van Maastricht eruit: kijk vooral ook eens naar boven

De hal van het gerestaureerde station, met de nieuwe kroonluchters en onder in de hoek het teruggevonden, originele fonteintje. © Annemiek Mommers

Maastricht -

Na een restauratie van 2,5 jaar wordt het monumentale, Maastrichtse station woensdag heropend. Pardon: feitelijk officieel geopend, want bij de ingebruikname in 1916 woedde de Eerste Wereldoorlog en was het niet gepast om een feestje te vieren. ‘Dus dat doen we nu.’

Annelies Hendrikx

De natuurstenen leeuwtjes boven de ingang waren zwart, net als alle andere natuurstenen ornamenten. Nu kijken de leeuwen weer opgepoetst op de reizigers neer. De gevels zijn grondig gereinigd, net als de gebrandschilderde ramen. Acht nieuwe kroonluchters met ledverlichting maken dat de ramen in het donker ook van buiten goed te zien zijn.

Een deel van de ramen. © Annemiek Mommers

Technisch vernuft zorgt er straks voor dat met de kleur van het licht kan worden gespeeld: met carnaval rood-geel-groen en op Koningsdag oranje. Ger Pagters verheugt zich er enorm op. „Door de nieuwe verlichting zie je nu al dat mensen meer naar boven kijken.” Mag duidelijk zijn dat de stationsmanager trots is op dit Rijksmonument, waarvan de renovatie in totaal acht miljoen euro heeft gekost.

Ger Pagters. © Annemiek Mommers

Met groot enthousiasme verzorgt Pagters - die ook de stations in Heerlen, Sittard, Roermond, Venlo en Helmond beheert - een rondleiding aan de vooravond van de officiële opening, woensdag. Waarbij overigens iedereen (vanaf 15.30 uur) welkom is, hij kan het niet genoeg benadrukken.

Eén van de monumentale klokken. © Annemiek Mommers

Drie monumentale klokken zijn in oude luister hersteld en voorzien van een modern uurwerk; één is er te bewonderen bij AH to go, gevestigd in de voormalige wachtruimte tweede klasse. Naar boven kijken is ook hier het devies: een muurschildering van Harry Schoonbrood uit 1961 is vanachter het behang tevoorschijn getoverd en nu in glorieuze staat te zien boven de koelingen.

Lees ook: Er komt toch geen hotel in het fraai opgeknapte station Maastricht; gemeente wijst het plan af

De wandschildering van Harry Schoonbrood. © Annemiek Mommers

De Hema zetelt in de oude wachtruimte eerste klasse, die is voorzien van luxe, tweekleurige lambrisering. Het originele fonteintje in de hal is terug. „Dat was verdwenen; we hebben het via via teruggevonden bij een particulier. En het doet het ook: je kunt hier je flesje vullen met water.”

Het originele fonteintje is terug op zijn originele plek. © Annemiek Mommers

Maar het pronkstuk van het gerestaureerde station is wel de voormalige visitatiehal. „Maastricht was een grensstad en er waren dus ook grenscontroles. Die vonden hier plaats.” Een hoge ruimte, met glas-in-loodramen en een prachtige trap die naar een soort vide leidt. In één van de muren is de Nederlandse wapenspreuk ‘Je maintiendrai’ gegraveerd.

Deze ruimte staat te huur en een grote droom van Ger Pagters en de NS is wel dat hier een grand café wordt gevestigd. Met terras. „Daar kan de hele stad van profiteren, niet alleen reizigers. De terrasvergunning is al binnen. Stationsrestauraties bestaan niet meer en het is toch wel fijn als reizigers tijdens het wachten op een mooie plek een kop koffie kunnen drinken.”

De trap en het schild in de voormalige visitatiehal. © Annemiek Mommers

Maar onder meer vanwege corona en de nasleep ervan staan de ondernemers niet in de rij, zegt Pagters. „De ruimte wordt casco opgeleverd: die kan naar eigen smaak worden ingevuld, maar dat kost wel een paar centen natuurlijk. Banken staan ook niet meer te springen om een dergelijk avontuur te financieren. Allemaal begrijpelijk, maar wel zonde van deze fraaie ruimte.”

De ingang met de fiere leeuwtjes. © Annemiek Mommers

De ramen zijn ook in het donker goed te zien. © Arno Leblanc

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal