‘Stuur me je poep en ik vertel je hoe je gezonder wordt’

Jella Theeuwen, directeur van het bedrijf InnerBuddies. © Lé Giesen

Venlo -

Zoals Netflix op basis van je voorkeuren je ideale filmavond kiest, kan InnerBuddies uit Venlo op basis van je bacteriën een voedingsadvies samenstellen. Je moet alleen even je poep opsturen.

Peter Heesen

We gaan het hebben over poep. Die bevat ontzettend veel bacteriën en dus een schat aan informatie over je gezondheid. Sommige maken je ziek, andere maken je sterk. Door je ontlasting te analyseren, kan Jella Theeuwen je een gepersonaliseerd voedingsadvies geven, zodat je gezonder wordt. Dat is in een notendop de werkwijze van InnerBuddies.

Het is het eerste commerciële bedrijf dat voortkomt uit de aanwezigheid van de Universiteit Maastricht op de Brightlands-campus voor gezonde voeding in Venlo. Theeuwen is directeur van de onderneming, die pas vorige week is opgericht en eind dit jaar haar activiteiten start.

Mensen kunnen hun ontlasting per post opsturen, waarna die in het laboratorium in Venlo wordt onderzocht op de aanwezigheid van onder meer de 35 meestvoorkomende bacteriën. De analyse leert bijvoorbeeld dat je een grote kans hebt op klachten als een opgeblazen gevoel door winderigheid.

Artisjokken

Als het onderzoek is afgerond, krijg je online de resultaten en een voedingsadvies. Dat gaat verder dan eet meer vezels en drink meer water, want goed voor de spijsvertering en stoelgang. Om je gezondheid te verbeteren, wordt aangeraden specifieke producten te eten. Zoals broccoli, prei of artisjokken, omdat daar stofjes in zitten die goed voor jou zijn.

Theeuwen wil de service straks uitbreiden met het aanreiken van recepten die op de persoon zijn toegesneden. Voor bijvoorbeeld ontbijt, lunch en warme maaltijd. Wat haar bedrijf onderscheidend maakt, benadrukt zij, is dat de adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en tot stand komen met kunstmatige intelligentie.

In Venlo werkt professor Koen Venema aan het doorgronden van de geheimen van de spijsvertering. „Een complex proces dat bij ieder mens anders is”, zegt Theeuwen. Het staat echter vast dat je met voeding je gezondheid kunt beïnvloeden. „Aanpassing van je eetgedrag kan al na twee à drie dagen zichtbaar effect hebben.”

Kunstmatige intelligentie

Theeuwen is diëtiste en volgde een masteropleiding aan de Universiteit Maastricht in Venlo, gericht op gezonde voeding. Zij ging na haar studie aan de slag op de campus, gevestigd op het Floriadeterrein, en zag commerciële kansen voor de kennis die onder leiding van Venema ontgonnen wordt.

Lang verhaal kort: het leidde tot de oprichting van InnerBuddies, vernoemd naar de ‘maatjes’ in je lichaam. Aandeelhouders zijn onder anderen Koen Venema en Joachim Schneider, oud-topman van Nunhems Zaden (tegenwoordig BASF). Theeuwen is naast aandeelhouder tevens directeur. „Ik ben nog jong, pas 27, maar ik kan terugvallen op ervaren ondernemers die me coachen.”

Bij het opstellen van het voedingsadvies wordt gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie, waarbij computersystemen zichzelf verbeteren bij het verwerken van informatie. Zoals Netflix op basis van je voorkeuren je ideale filmavond kan inschatten, kan InnerBuddies op basis van je bacteriën een gezond dieet samenstellen.

Ziektes

InnerBuddies richt zich op mensen die bewust met hun gezondheid bezig zijn, maar heeft ook specifieke doelgroepen in het vizier, zoals ouderen en sporters. Theeuwen: „Ouderen eten vaak te eenzijdig, waardoor ze klachten krijgen. Sporters kunnen we helpen met een uitgebalanceerd dieet waardoor ze beter presteren.”

Later wil InnerBuddies zich ook richten op jongeren en mensen die willen afvallen. En mogelijk zelfs op dieren, vertelt Theeuwen. Een advies kost 165 euro. Je krijgt het maximaal acht weken nadat je het poepmonster hebt opgestuurd. „Die tijd kan na verloop van tijd teruggebracht worden naar vier tot zes weken”, verwacht Theeuwen.

De onderneming gaat zich binnen enkele jaren ook bezighouden met het herkennen van ziektes. De aanwezigheid van bepaalde bacteriën kan duiden op (een kans op) ontstekingen, allergieën, obesitas, diabetes of kanker, maar ook op depressie, alzheimer en parkinson.

Theeuwen: „We zullen nooit diagnoses stellen. Wel kunnen we zeggen dat de kans groot is dat je bijvoorbeeld obesitas of diabetes krijgt als je je voedingspatroon niet aanpast. Als we waarden constateren die buiten een bepaalde bandbreedte gaan, adviseren we mensen contact op te nemen met de huisarts of specialist.”

De jonge onderneemster straalt enthousiasme uit. „Ik geloof in dit concept.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal