Kabinet ziet af van coronapas voor amateursport in de buitenlucht

 © ANP / ANP

Een coronatoegangsbewijs (CTB) wordt toch niet verplicht voor de amateursport in de buitenlucht. Het kabinet wilde dat vanaf zaterdag invoeren voor zowel sporters als publiek, maar na druk uit de Tweede Kamer ziet het daarvan af.

RedactieBron: ANP

Mensen die naar binnen willen voor bijvoorbeeld een toiletbezoek, zullen wel nog een QR-code moeten tonen.

De experts van het Outbreak Management Team adviseerden het kabinet afgelopen week om het CTB in te voeren voor sportbeoefening „met name daar waar het binnensport betreft”. OMT-voorman Jaap van Dissel legde woensdag uit dat het volgens het OMT vooral belangrijk is het aantal contacten terug te brengen, maar zei ook dat „we uit het verleden weten dat bij buitensport de risico’s veel minder zijn dan bij binnensport”.

Kritiek

Van links tot rechts klonk kritiek op het voornemen, dat zou gelden voor iedereen vanaf 18 jaar. Dat zou betekenen dat ouders die hun kind willen zien sporten, een CTB moeten kunnen tonen. Rutte hield aan het begin van het debat nog aan het plan vast, maar ging uiteindelijk overstag. Hij benadrukte dat gebruik van de kleedkamer, een toilet, of de kantine, alleen zal kunnen met een QR-code.

Lees ook: Onbegrip over coronapas bij amateurverenigingen: ‘De sportwereld kan weleens op z’n gat komen te liggen’

De Kamer stond niet alleen in zijn kritiek op de voorgestelde maatregel. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, zei woensdag al dat het moeilijk zou zijn om te controleren. „Bij een theater is een coronatoegangsbewijs technisch goed te regelen”, hield Bruls het parlement voor. „Je hebt een ingang en daar zet je iemand neer. Bij binnenactiviteiten kun je het ook goed toepassen. Maar buiten wordt het lastiger. Niet elk sportpark is afgesloten. Bij een sportterrein lopen jong en oud door elkaar, dat is voor een vrijwilligersorganisatie lastig te controleren. Dat kunnen wij niet repareren door er boa’s of godbetert politie op af te sturen.”

Kamer steunt met weinig enthousiasme aanscherping coronaregels

De Tweede Kamer steunt na een urenlang debat schoorvoetend de bredere toepassing van de coronapas en de terugkeer van de mondkapjes. De vier coalitiepartijen en verschillende partijen uit de oppositie hopen met opnieuw pijnlijke maatregelen de zorg te ontlasten.

„Het valt me niet makkelijk om opnieuw een pakket te zien ontvouwen wat nieuwe inperkingen van vrijheden brengt”, zei Kamerlid Mirjam Bikker namens de ChristenUnie. Haar partij stemde in september nog tegen de inzet van het coronatoegangsbewijs (CTB) in de horeca en de cultuursector. „Maar het is nodig”, verzucht Bikker nu.

„Ik hoop dat de getroffen maatregelen op korte termijn voldoende soelaas zullen bieden voor al die zorgmedewerkers en al die mensen die wachten op uitgestelde zorg”, voegt PvdA’er Attje Kuiken eraan toe.

Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge kregen ook flinke kritiek van verschillende partijen. Partijen als DENK en Forum voor Democratie zijn fel tegenstander van het coronabeleid.

Ook GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld zet kanttekeningen bij de inzet van het coronatoegangsbewijs. Zij wil dat het kabinet beter laat onderzoeken welk effect de toegangspas precies heeft op het beperken van de coronabesmettingen. SP’er Maarten Hijink wil dat het kabinet met een steviger thuiswerkadvies komt. „Werk thuis, tenzij het niet anders kan”, moet het devies zijn volgens de socialist.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal