Wie wordt Ondernemer van het Jaar 2021? Stem op drie van de tien genomineerden

Sittard -

Limburg telt pareltjes van ondernemingen die duurzame producten of diensten aanbieden die het milieu en het klimaat ontzien. De tien bedrijven die zijn genomineerd voor Ondernemer van het Jaar 2021 - van piepklein tot heel groot - hebben stuk voor stuk het beste voor met onze wereld en hebben daar hun verdienmodel van gemaakt.

U mag kiezen welk duurzaam werkend bedrijf de meeste kans maakt op de titel Limburgs Ondernemer van het Jaar 2021.

Redactie

Stiphout Plastics

Bij Stiphout Plastics in Montfort verwerken ze, door malen, wassen en scheiden, ons huishoudelijk plastic tot plastic korrels. Die worden weer gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld buizen, plantenpotten en shampooflessen. Ook het plastic uit restafval, dat anders verbrand zou worden, kunnen ze er uit halen. Bij het bedrijf, inclusief de onderzoeksafdeling TUSTI, werken nu twintig mensen, voor een deel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die ze een kans wil geven op een vaste baan. Dit jaar lukte het Stiphout om een Europese miljoenensubsidie binnen te halen. Daarmee wil ze haar bedrijf drie keer zo groot maken. Op dit moment verwerkt Stiphout elk jaar 600 vrachtwagens plastic. Als de nieuwe fabriek klaar is, moeten dat er bijna 2000 zijn. Stiphout gebruikt geen hitte of chemicaliën bij de verwerking. Stiphout: ,,Daarmee zijn we de groenste fabriek van Limburg”.

Eline Stiphout. © Peter Schols

Paulussen Advocaten

Klimaatadvocaat Roger Cox, partner bij Paulussen Advocaten, staat op de lijst met de 100 meest invloedrijke personen van Time Magazine. Cox had dit jaar een wereldwijde primeur door Shell via de rechter te dwingen tot meer actie tegen de uitstoot van broeikasgassen. Eerder won hij voor Urgenda een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat. Die werd gedwongen serieus werk te maken van de klimaatdoelen. Cox doet dat alles niet alleen. Bij Paulussen Advocaten bestaat het team ‘Energie en Klimaat’ uit zeven juristen. Het kantoor heeft een reputatie op het gebied van klimaatrecht en treedt in binnen- en buitenland op tegen overheden en grote vervuilende bedrijven. Paulussen Advocaten is ook één van de grondleggers van de Groene Zaak, een vereniging van 200 bedrijven die duurzaam ondernemen hoog in het vaandel heeft staan.

 © Luc Lodder

Kipster

„We willen aantonen dat Kipster geen eendagsvlieg is, er ligt een gigantische markt voor ons.” Medeoprichter en boegbeeld Ruud Zanders zei het in 2019. Dat is aardig gelukt. De duurzame kippeneieren van Kipster liggen, als alles volgens planning verloopt, voor kerst 2022 ook in de schappen van Amerikaanse supermarkten. In oktober is de bouw gestart van vier kippenboerderijen in de staat Indiana. Qua concept identiek aan die in Oirlo en het Gelderse Beuningen en net zo duurzaam, klimaatneutraal en met grote aandacht voor dierenwelzijn. En daar stopt het niet. Er zijn plannen voor kippenboerderijen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Duitsland. Ook de uitrol in andere delen van de wereld staat op het wensenlijstje van Zanders. „Het is beter om veel minder dierlijke producten en dus ook minder eieren te eten. Maar voor de eieren die we eten geldt ‘hoe duurzamer hoe beter’.

© Stefan Koopmans

Nedlin

Wasserijen verbruiken veel water en energie. Dat kan anders, vinden Luuk en Stef de Win, eigenaren van de industriële wasserijen van Nedlin in Elsloo en Hoensbroek. En ze voegen de daad bij het woord: Nedlin breidt flink uit in Elsloo en bouwt daar momenteel „de meest innovatieve en duurzame wasserij van Europa”, voorzien van de laatste ‘groene’ snufjes.

Zo heeft familiebedrijf Nedlin straks een eigen waterzuiveringsinstallatie, gebeurt het wassen op lagere temperaturen en krijgt het nieuwe gebouw stroom van 2200 zonnepanelen. In totaal moet dit een CO2-reductie van minimaal 45 procent opleveren. Luuk de Win: „Duurzaam ondernemen gaat verder dan energiebesparing. Het is een heel leuke manier van werken. We proberen iedereen in het bedrijf mee te nemen op deze reis.”

Luuk en Stef de Win, eigenaren van Nedlin. © Mitchell Giebels

Geelen Counterflow

Geelen Counterflow in Haelen maakt industriële drogers voor voedingsmiddelen. Na een teleurstellend bezoek aan een dood koraalrif in 2010 begon Sander Geelen met zijn team aan de ontwikkeling van elektrische warmtepompdrogers die 65-80 procent energiezuiniger zijn dan drogers op aardgas. Per droger gaat het om een gasverbruik gelijk aan 500-1000 huishoudens. Vervanging met groene elektriciteit scheelt 1500-3000 ton CO2 per jaar. Na zes jaar ontwikkelen en testen zijn de eerste drogers verkocht in Zuid Korea, China en Noorwegen. Om vergroening van de sector wereldwijd aan te moedigen is de nieuwe techniek niet gepatenteerd. „Met onze kennisvoorsprong behouden we onze plek op de markt toch wel. We hebben geen tijd meer om elkaar vliegen af te vangen.”

Sander Geelen, directeur van Geelen Counterflow. © John Peeters

Geelen Counterflow bouwde in 2015 het meest duurzame kantoor ter wereld.

Ekowood Houses

Een projectontwikkelaar wilde jaren geleden per se dertig ecologische houtskeletwoningen in Panningen bouwen. Houtskeletbouw wil zeggen dat de constructie van hout is; de buitenkant kan van hout of steen zijn. De voordelen: een goede isolatie, prettig leefklimaat, natuurlijke materialen. Aannemer Ralph Verhaegh uit Grashoek realiseerde de woningen, raakte overtuigd van de voordelen van hout en richtte met kompanen Living Sequoia op. Het hout is niet van de mammoetboom uit Amerika, maar van de naaldboom uit Scandinavië. Het mag de pret niet drukken. Hout is in. Living Sequoia bouwde tientallen houtskeletwoningen. De fabriek, gevestigd in Beringe, werd overgenomen door Ekowood Houses en bouwt nu in heel Nederland houten woningen, meldt directeur Eric Joosten van de Ekowood Fabriek. Zoals 24 woningen en een woontoren met acht etages in Amsterdam.

Erik Joosten, directeur van de Ekowood Fabriek en aannemer Ralph Verhaegh. © Peter Schols

Zuidenwind

Zuidenwind is van een burgercoöperatie uitgegroeid tot een beweging in Midden-Limburg. Ze telt 700 leden. Haar doel: meer windenergie. Ze plaatste met zustercoöperaties de eerste coöperatieve molen in Limburg: de Coöperwiek in Neer in 2015. Sinds dit jaar is Zuidenwind er 100 procent eigenaar van. In totaal heeft de coöperatie vijf molens: één in Neer, twee in Heibloem en twee in Ospeldijk. De aanleg verliep vlot, wat volgens bestuurslid Andres Bauer te danken is aan de ‘Zuidenwindmethode’. Omwonenden worden betrokken. Alle grondeigenaren profiteren, ook als de turbine op grond van de buurman komt. Leden kunnen deelnemen tegen een aantrekkelijk rendement en een deel van de winst wordt geïnvesteerd om de leefbaarheid van de regio te verbeteren. Kennis en ervaring worden gedeeld om andere windparken met burgers te bouwen.

Andres Bauer, bestuurslid van Zuidenwind. © Friedemann Bauer

Reusch van Schimmert

Lang stond de watertoren er kil en verlaten bij. Het reservoir waar ooit 1,1 miljoen liter water in stond, was allang leeg. Nico Eurelings zag mogelijkheden en kocht de 94 jaar oude watertoren, een rijksmonument van 38 meter hoog. Het gevaarte moest behouden blijven voor de regio en energieneutraal zijn. Dus liggen er zonnepanelen op het dak en ontbreekt een gasaansluiting. De ondernemers André en Anne-Marie Köppen wisten wel raad met een invulling die precies aansluit bij de visie van de broers. Hier draait alles om streekproducten. De slogan werd: ‘Eten en drinken van zover je kunt kijken’. Dat is bij goed weer een kilometer of zestig. Afgelopen juni opende ‘De Reusch van Schimmert’ officieel. In de toren zit nu een restaurant voor negentig gasten, een winkel, frisdrankbrouwerij Frisch, een smaaktheater en een skybar.

Ondernemers André en Anne-Marie Köppen samen met Nico en Roger Eurelings. © Peter Schols

DSM

Van mijnbouwbedrijf naar duurzaam gezondheidsconcern. Het contrast is groot na 120 jaar. DSM zet zich in voor duurzaamheid en klimaat en dringt al jaren bij bedrijven en regeringen aan op meer klimaatactie. Zelf ontwikkelde DSM bijvoorbeeld voedingsingrediënt Bovaer dat de methaanuitstoot van koeien - boeren en scheten - met 30 procent vermindert. Het middel is al op de markt in Brazilië en Chili. DSM’s algenolie Veramaris moet de visstand in de oceanen redden. Voor 1 kilo kweekzalm is nu nog 6 kilo wildvang (kleine vis) nodig. Met de calorievrije suikervervanger Ever-Sweet wordt een toenemend maatschappelijk probleem getackeld. Verder is DSM nauw betrokken bij de kweekvleesontwikkeling van Meatable en gaat men met vitamines verrijkte maispap ondervoeding van kinderen in Afrika tegen.

Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze. © Ermindo Armino

Cyclups

Wegwerpbestek van tarwestro. Bas Latten en Sean Colombon uit Maastricht hebben een manier gevonden om agrarisch afval te gebruiken als alternatief voor plastic rietjes. Tarwestengels die overblijven na de oogst worden op maat geknipt en gesteriliseerd, waarna ze als biologische rietjes worden verkocht aan hotels, bioscopen, theaters en grote winkelconcerns. Met hulp van het innovatielab Chill op de Brightlands Chemelot Campus is het assortiment uitgebreid. Van vermalen tarwestro en cellulose kunnen nu ook messen, vorken en lepels worden gemaakt. Het tarwestro wordt voor een derde gehaald uit India en komt voor twee derde uit Nederland. „Zo helpen we de boeren daar van hun afval af en voorkomen we dat het wordt verbrand.”

Bas Latten en Sean Colombon. © Peter Schols

Tot woensdag 10 november kan gestemd worden. De vijf bedrijven met de meeste stemmen krijgen een plek in de finale. Eind deze maand zal een deskundige jury een keuze maken uit deze finalisten en beslissen wie Limburgs Ondernemer van het Jaar wordt. De jury bestaat uit UM-hoogleraar Mariëlle Heijltjes, scheidend voorzitter van MKB-Limburg Monique Princen, Neptunusdirecteur Dorrie Eilers en de chef van de economieredactie van De Limburger.

Medio december zal de trofee worden uitgereikt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal