Twee keer meer vliegtuigpassagiers dan in de vorige zomer

Inchecken in de terminal van Maastricht Aachen Airport © PETER SCHOLS

Den Haag
Redactie

De luchtvaartbranche krabbelt langzaam uit de coronacrisis. In de zomermaanden vlogen ruim 12 miljoen passagiers van en naar een van de vijf nationale luchthavens in Nederland.

Dat is een verdubbeling vergeleken met de 5,5 miljoen reizigers in het derde kwartaal van 2020, maar de helft van de dik 23 miljoen in dezelfde periode van 2019 (pre-corona).

Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers. Het aantal vluchten – passagiers en vracht – was met 106.000 vluchten anderhalf keer zo hoog als in 2020. Augustus was de drukste maand tot nu toe. De stijging komt voort uit de versoepelingen voor reizen naar het buitenland in voorjaar.

In het derde kwartaal werd 395.000 ton luchtvracht afgehandeld via Schiphol; 8,4 procent meer dan in dezelfde periode 2020. Maastricht Aachen Airport noteerde 29.000 ton aan goederen; 21,7 procent minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit komt met name omdat een deel van de luchtvracht weer terug verhuisde naar passagiersvluchten op andere luchthavens.