Er worden in Maastricht weer 26 struikelstenen toegevoegd als blijvende herinnering aan nazi-terreur

Gunter Demnig in 2012 in Eygelshoven. © Archieffoto Johannes Timmermans

Maastricht -

Op veertien adressen in Maastricht worden woensdag 17 november 26 struikelsteentjes gelegd bij woningen van slachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord door de nazi’s. Daarmee komt het totaal op 263.

Redactie

In totaal ondergingen destijds in Maastricht 406 stadsgenoten dit gruwelijke lot. Dit keer worden 10 stenen gelegd voor verzetsstrijders en 16 voor Joden. Daarmee komt het aantal tot nu toe in Maastricht op 326 struikelstenen.

De betonnen steentjes meten 10 bij 10 centimeter, met op de kop een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst. Ze vormen een blijvende herinnering aan Joden, Roma, Sinti en verzetsstrijders die daar woonden.

Gunter Demnig (74) is initiatiefnemer en ontwerper van de ‘Stolpersteine’. De Duitse kunstenaar komt de steentjes zelf leggen. De eerste steen plaatste hij in 1995 in Keulen. In totaal zijn er sindsdien zo’n 80.000 stenen gelegd in Europa. De eerste stenen in Nederland verschenen in 2007.

Lees ook: Maastricht krijgt dinsdag nog eens 24 Struikelsteentjes ter nagedachtenis aan vermoorde stadsgenoten

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal