Sif Roermond moet fabrieken uitbreiden om fors grotere funderingspalen voor windmolens te kunnen maken

Het laden van een funderingspaal voor een windmolen op zee. © SIF

Roermond
Frans Dreissen

Sif in Roermond bestudeert mogelijkheden om fors grotere funderingspalen voor windmolens op zee te maken. In eerste instantie met een diameter van 11,5 meter, vervolgens 15 meter; ruim anderhalf keer zo groot als de huidige generatie van bijna 9 meter.

Om dergelijke monopiles na 2024 te kunnen produceren, is een grote uitbreiding van de productielocatie op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam nodig. Ook zijn er aanpassingen nodig van de locatie in Roermond. Dat meldde Sif vrijdag bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers.

Uiterlijk in juli volgend jaar wil Sif een definitief besluit nemen of het de investering zal doen. Grootaandeelhouder Egeria liet zich eerder deze week al positief uit over de plannen.

Meegroeien

Sinds de eerste offshore windenergieprojecten waar Sif bij betrokken was in het begin van de jaren 2000, zijn de afmetingen van productie-eenheden en losse onderdelen voor deze eenheden verveelvoudigd in omvang en gewicht. Turbines zijn in capaciteit verzevenvoudigd en monopiles zijn meegegroeid.

De stalen buizen op de Maasvlakte. © Jean-Pierre Jans

„Met een diameter van 8,6 meter zijn de funderingen voor Doggers Bank de grootste ooit door Sif vervaardigd. Daarmee komen we dicht bij de maximale omvang die we aankunnen in de bestaande faciliteiten”, aldus Sif-topman Fred van Beers in een toelichting.

lees ook: Sif in Roermond heeft wind in de rug door groeiende markt voor turbines op zee

De vraag naar steeds grotere funderingspalen neemt toe. De windturbines die erop rusten, worden immers steeds hoger en krachtiger. Grotere turbines wekken meer stroom op en zijn verhoudingsgewijs goedkoop.

Uitbreiding

„Het vereist dat onze productiefaciliteiten voorbereid zijn op een vergroting van de diameter tot 15 meter om onze klanten te helpen bij hun verkenning van de technische grenzen van grootte en gewicht”, aldus Van Beers. „Om eind 2024 productieklaar te zijn, is een aanzienlijke uitbreiding van onze faciliteiten in Rotterdam en de aanpassing van de bestaande faciliteiten in Roermond noodzakelijk.”

Het bedrijf kan op zijn huidige productielocaties maximaal 300.000 ton staal verwerken, maar wil groeien naar 500.000 ton per jaar met een 24 uursproductie tijdens werkdagen.

Omzet

De omzet over de eerste drie kwartalen van 2021 kwam uit op 332 miljoen euro, fors meer dan de 231 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Sif hecht zelf meer aan de toegevoegde waarde: de omzet minus de prijs voor staal. Die kwam uit op 82,5 miljoen, waarvan 24,8 miljoen in het derde kwartaal. Sif zegt niets over de nettowinst.

Aan het eind van het derde kwartaal had Sif 537 fte in dienst, waarvan 373 vaste medewerkers en 164 flexibele arbeidskrachten. Vorig jaar rond deze tijd waren dat 543 fte , waarvan 316 vast en 227 flex. Sif verwacht dat de totale productie dit jaar uit zal komen op 170.000 ton. De orderportefeuille voor de komende drie jaren is al gevuld met 450.000 ton vaste contracten en exclusieve onderhandelingen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal