Medewerker gemeente gaat minimaal 14 euro verdienen

Print
Medewerker gemeente gaat minimaal 14 euro verdienen

Medewerkers van de gemeente, zoals vuilnisophalers, gaan minimaal 14 euro per uur verdienen.  Afbeelding: ANP/HH

Vuilnismannen, medewerkers van de plantsoenendienst en baliepersoneel bij de gemeente gaan minimaal 14 euro per uur verdienen. Ook krijgen gemeenteambtenaren in twee stappen een loonsverhoging van 3,9 procent en een eenmalige bruto-uitkering van 1200 euro voor fulltime medewerkers, of anders naar rato.

Per 1 december 2021 komt er 1,5 procent bij en per 1 april 2022 nog eens 2,4 procent. Dat zijn vakbonden FNV, CNV en CMHF overeengekomen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De nieuwe cao moet gelden voor de komende twee jaar. De leden van de bonden moeten nog wel instemmen met het bereikte akkoord.

De vakbonden willen al enige tijd dat het minimumloon in Nederland verhoogd wordt naar 14 euro per uur. Omdat de politiek daar vooralsnog geen prioriteit van maakt, proberen ze afspraken daarover ook in cao’s te maken. „Dit is een van de grootste cao’s waarbij we 14 euro hebben afgesproken”, reageert FNV-bestuurder Marieke Manschot. „Laten we hopen dat het nieuwe kabinet het voorbeeld van deze cao volgt.”

Wie fulltime werkt, in de gemeente-cao is dat 36 uur per week, krijgt met een uurloon van 14 euro op maandbasis 2184 euro. Het minimumloon is momenteel 1701 euro. Per 1 januari wordt dat 1725 euro.

Behalve extra geld kunnen gemeenteambtenaren met ingang van volgend jaar ook sparen voor verlof en krijgen ze er vanaf 2023 zes extra verlofdagen bij. Verder krijgen de gemeenteambtenaren net als hun collega’s bij het Rijk een thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag.

Thuiswerkplek

De gemeenteambtenaren krijgen niet, zoals rijksambtenaren, elke vijf jaar 750 euro om hun thuiswerkplek in te richten. Dit zit in de eenmalige bonus. Hiervan is 300 euro een soort corona-onkostenvergoeding. Als werkgevers daar al een vergoeding voor hebben uitgekeerd, mag dat er worden afgetrokken. De overige 900 euro is pensioengevend.

De onderhandelingen voor de cao namen bijna een jaar in beslag. De gemeenteambtenaren, waaronder brandweerlieden, GGD’ers, boa’s en vuilnismannen en - vrouwen, voerden in die tijd ook actie en legden zelfs het werk neer. In totaal geldt de cao voor zo’n 185.000 mensen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee