Slecht nieuws voor NEC na inspectie: ‘Veel meer scheuren in stadion’

Slecht nieuws voor NEC na inspectie: ‘Veel meer scheuren in stadion’

Het uitvak enkele momenten nadat de onderste rijen doorzakten.  Afbeelding: ANP/HH

De ingenieurs van Royal Haskoning DHV hebben hun tussentijdse bevindingen gepresenteerd van het onderzoek naar de constructieve veiligheid van het Goffertstadion van NEC en daaruit is naar voren gekomen, dat door het hele stadion tekortkomingen zijn in de onderste tribunedelen.

„Uit inspectie van het stadion is gebleken, dat er veel scheuren in de onderste elementen zitten. Niet alleen in het ingestorte deel, maar door het hele stadion”, aldus ingenieur Erik Middelkoop, die aangeeft dat het gaat om tientallen oude scheuren en honderden kleinere scheuren.

Ontwerpfouten

De oorzaak van de instorting van het uitvak van het Goffertstadion na de Gelderse derby NEC-Vitesse was tweeledig. Het was een combinatie van het gedrag van de supporters op de tribune en ontwerpfouten bij de bouw van het stadion.

Op het tribunedeel stonden 93 springende supporters. „Zoals de tribune ontworpen was, was die geschikt om dit aantal mensen te dragen, zolang ze zich rustig gedragen. De tribune was wel gemaakt om te springen, maar dan moet de belasting lager zijn. De combinatie van 93 springende mensen was te veel”, concludeerde ingenieur Middelkoop met zijn bureau.

Overbelasting

Daarnaast speelde ook een fout die gemaakt is bij de bouw van het Goffertstadion in 1999 een rol. „Er zijn bij de bouw fouten gemaakt bij de berekening van de wapening van het beton. De ontwerper van deze elementen is ervan uitgegaan dat als je de belasting gelijk verdeelt de wapening ook gelijk verdeeld moet worden. Maar uit de analyse blijkt dat de belasting zich aan de voorkant concentreert. Aan de achterkant is er onderbelasting, maar aan de voorkant treedt dan overbelasting op”, aldus Middelkoop.

Wethouder Bert Velthuis van Nijmegen geeft aan dat een terugkeer naar volledig gebruik van het Goffertstadion niet op korte termijn te verwachten is. „Het zal nog wel enige tijd duren voordat het stadion weer veilig in gebruik kan worden genomen.”

Geen publiek tot de winterstop

Algemeen directeur Wilco van Schaik van NEC rekent erop, dat er sowieso tot de winterstop niet met publiek op de tribune gespeeld kan worden in het Goffertstadion. ,,Het is terecht dat nu de hele constructie wordt bekeken op ontwerpfouten. Zitten de ontwerpfouten alleen in dit deel of in alle elementen van het stadion. In een voetbalstadion moet je kunnen springen en juichen. Dat moet kunnen, maar dan moet de constructie wel goed zijn. Zolang die zekerheid er niet is, laten we geen toeschouwers toe in De Goffert. We gaan onverminderd door met het zoeken naar uitwijkmogelijkheden voor onze thuiswedstrijden. De toekomst is ongewis. Het best case-scenario is dat we in januari weer toeschouwers kunnen toelaten. Er is ook een worst case-scenario. Bij meerdere ontwerpfouten zijn we verder van huis.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu