Grapperhaus: kritiek privacywaakhond verwerkt in nieuwe wet die terrorismebestrijder meer bevoegdheden geeft

 © ANP / ANP

De snoeiharde kritiek van privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op een wetswijziging die de terrorismebestrijder NCTV meer bevoegdheden zou geven, is volgens justitieminister Ferd Grapperhaus verwerkt in het nieuwe wetsvoorstel.

RedactieBron: ANP

De AP publiceerde vrijdag een advies waarin de toezichthouder zijn zorgen uit over het voorstel. Dat gaat volgende week naar de Tweede Kamer en volgens Grapperhaus wordt dan duidelijk „dat we de kritische punten in vergaande mate, zo niet helemaal, verwerkt hebben”. Grapperhaus benadrukt dat het advies over een conceptversie gaat. De nieuwe versie kent meer waarborgen, aldus de bewindsman.

De demissionaire minister wil dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) meer informatie over burgers kan verzamelen, maar de Autoriteit noemt dat „niet goed” en wil dat het wetsvoorstel grondig wordt aangepast, en anders helemaal niet wordt ingediend. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is het niet duidelijk „wat voor informatie de NCTV dan zou mogen verzamelen, analyseren en delen”. Bovendien zijn het de politie en inlichtingendiensten als de AIVD die de taak hebben om mensen te volgen en op te sporen. De NCTV mag dat niet, die organisatie moet ontwikkelingen zien en aansturen hoe de overheid daar het beste mee kan omgaan.

‘Surveillancemaatschappij’

AP-voorzitter Aleid Wolfsen vreest voor een „vrijbrief voor de NCTV” en verzet zich fel tegen het voorstel. Daarmee zet het kabinet „de deur open voor een surveillancemaatschappij, waarbij op grote schaal, en zonder goed toezicht, allerlei gevoelige informatie over burgers wordt verzameld en gedeeld met andere organisaties”.

Lees ook: Scherpe kritiek privacywaakhond op uitbreiding taken terrorismebestrijder

Grapperhaus heeft ervoor gekozen een gewijzigd voorstel alsnog in te dienen. Intrekken zat er wat hem betreft niet in, omdat het van belang is „dat het op open bronnen gerichte werk door kan gaan”. De minister zegt uitvoerig te hebben gesproken met Wolfsen en heeft hem beloofd het conceptvoorstel aan te passen. Bij de Autoriteit Persoonsgegevens was er tegelijkertijd „begrip voor dat we met dat wetsvoorstel kwamen”, aldus Grapperhaus. De AP zegt desgevraagd de nieuwe versie van de voorgestelde wetswijziging nog niet te hebben ingezien.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal