Limburg oet de Drup overhandigt hoody burgemeester Daan Prevoo aan nieuwe eigenaar

Fred Bendermacher neemt zijn veilingitems in ontvangst © Gerlach Delissen Photography

Gulpen -

De hoody die burgemeester Daan Prevoo droeg toen koning Willem-Alexander en koningin Máxima de schade van de watersnood in Valkenburg aan de Geul kwamen opnemen, bracht 1150 euro op in de veiling van stichting Limburg oet de Drup. Het was het laatste item dat nog niet was verzilverd. Het winnende bod kwam van Fred Bendermacher van Schoenmode Bendermacher in Gulpen.

Lieke Rijkx

Bendermacher nam de hoody 4 november in ontvangst, voorzien van een echtheidscertificaat. „Ik zat naar die benefietuitzending te kijken. En ik dacht aan een vriend van mij die getroffen was door het water en zijn kelder onder had staan. Ik dacht aan alle getroffen ondernemers. Ik vond dat ik als rasechte Limburger iets moest doen. Afkopen dat ik zelf zo’n geluk heb gehad. Dat het in Gulpen droog is gebleven. Dus ik deed meteen een hoog bod, waar niemand meer overheen ging. De trui en het certificaat staan nu in de etalage. Er zitten twee lange, blonde haren op, die zijn vast van Máxima.”

Stichting Limburg oet de Drup zette zich in tijdens de watersnoodramp van 1993 en 1995. Tientallen Limburgse vrijwilligers, waaronder veel ondernemers, bliezen deze stichting nieuw leven in om gedupeerden van de watersnoodramp in juli 2021 een hart onder de riem te steken en om geld in te zamelen voor Limburgse ondernemers die schade hebben opgelopen. 25 augustus vond er op hun initiatief een benefietavond plaats op de Cauberg in Valkenburg waarvan de opbrengst meer dan een ton was. Na het benefiet liepen de online donaties aan de stichting door, via de veiling. Waarvan de trui van Prevoo dus het slotstuk was.

Veiling levert 16.500 euro op

De veiling - waar zowel op producten als op belevenissen kon worden geboden - leverde in totaal 16.500 euro op. De donkergroene trui met capuchon van Prevoo stond symbool voor het kordate optreden van de burgemeester tijdens de watersnood die verschillende dorpen in Zuid-Limburg trof. De burgemeester droeg de hoody toen hij Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontving in het epicentrum van de ramp. Geen pak, stropdas of burgemeestersketting, maar groene regenlaarzen, een spijkerbroek en de welbekende trui.

Noodfonds

De bedragen die door stichting Oet de Drup zijn opgehaald gaan in een noodfonds, samen met het bedrag van ruim twee miljoen dat Omroep Max eerder ophaalde. Een ‘commissie van wijzen’ gaat de komende tijd bekijken waar dat geld naartoe gaat. Hierover wordt binnenkort meer informatie bekendgemaakt. Bedoeling is om vooral getroffen particulieren, ondernemers en instellingen te steunen die tussen wal en schip vallen.