25 november mogelijk nieuwe staking academische ziekenhuizen

Print
25 november mogelijk nieuwe staking academische ziekenhuizen

Eind oktober staakten personeel van het MUMC+ in Maastricht.  Afbeelding: Peter Schols

Maastricht -

Medewerkers van de universitaire ziekenhuizen (umc’s) gaan 25 november opnieuw staken, als werkgeversorganisatie NFU niet in gesprek wil over de werkdruk en het personeelstekort.

Dat laten vakbonden FNV, FBZ, LAD en CNV maandag weten.

Het zou de derde stakingsdag in de academische ziekenhuizen in korte tijd worden. Opnieuw willen de actievoerders zogenoemde ‘zondagsdiensten’ draaien, wat betekent dat ze alleen spoedzorg leveren. Daaronder valt ook de coronazorg.

De partijen kunnen het al langer niet eens worden over de loonsverhoging voor personeel en ook vinden de vakbonden dat er te weinig wordt gedaan aan de werkdruk. Vakbond NU’91 ging als enige wel akkoord met het cao-voorstel van NFU.

‘Bereid te praten’

Eind september maakte het kabinet bekend dat er extra geld komt voor het verhogen van de salarissen in de zorg. De werkgeversorganisatie wil dat alle bonden opnieuw langskomen om het te hebben over de besteding van dat geld. „Dit met als doel om met elkaar voor alle umc-medewerkers een goede aanvulling op het cao-akkoord te bereiken.” De vakbonden zijn „bereid te praten, maar dan niet alleen hierover”, aldus FNV-bestuurder Elise Merlijn. „Nu het aantal coronabesmettingen oploopt, neemt de werkdruk alleen maar verder toe. Daar moet een oplossing voor komen.”

Lees ook: Hiervoor staken deze werknemers van MUMC+: ‘Het voelt niet goed, maar er moet iets gebeuren’

Er zijn acht academische ziekenhuizen in Nederland: het Amsterdam UMC, het VU Medisch Centrum (ook in Amsterdam), het Erasmus MC in Rotterdam, het LUMC in Leiden, Maastricht UMC+, het Radboudumc in Nijmegen, UMC Groningen en UMC Utrecht.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee