Opsporingsdiensten leggen beslag op 25 miljoen euro aan crypto

Print
Opsporingsdiensten leggen beslag op 25 miljoen euro aan crypto

Afbeelding: Getty Images

Opsporingsdienst FIOD, de Landelijke Recherche en het Openbaar Ministerie hebben in een gezamenlijke operatie afgelopen maanden bij tientallen verdachten beslag gelegd op meer dan 25 miljoen euro aan cryptovaluta zoals bitcoin en ethereum.

Het gaat om de buit bij meerdere onderzoeken, melden zij maandag.

Anonimiteit

Volgens het Openbaar Ministerie blijven cryptovaluta, die legaal zijn, onophoudelijk populair bij criminelen vanwege de anonimiteit. Bovendien zijn de munten snel internationaal te verplaatsen. In toenemende mate worden crypto gebruikt als betaalmiddel voor verschillende soorten van criminaliteit, stellen zij.

Daarbij kwamen de opsporingsdiensten bij criminelen crypto op het spoor bij cybercriminaliteit, als betaalmiddel bij het gebruik van gijzelsoftware en om bijvoorbeeld webhosting te financieren.

„Daarnaast komen we cryptovaluta ook steeds vaker tegen in criminaliteitsvormen als drugs- en mensenhandel, fraude en belastingontduiking”, zo blikken zij terug op een aantal onderzoeken.

Lees ook: ‘Europees bitcoinkartel sloeg toe in Parijs, Milaan, Amsterdam en Maastricht’

Opvallend is dat de criminelen zich snel tegen waardeverlies van de cryptomunten proberen in te dekken, die soms met tientallen procenten op en neer kunnen bewegen.

Stable coins

Om het wisselkoersverlies te beperken, gebruiken ze in toenemende mate zogenoemde ‘stable coins’, waarbij USDT populair is. Dergelijke cryptovaluta is in waarde gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

De identiteit van de verdachten in het onderzoek is niet altijd bekend, aldus organisaties.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee