De kolibrievlinder danst nog steeds door de tuin van Piet Schuttelaar in Stein

De kolibrievlinder. © Piet Schuttelaar

Stein -

Om de week tekent columnist en natuurliefhebber Piet Schuttelaar uit Stein een verhaal op vanuit zijn natuurhuisje. Deze week vertelt hij over de kolibrievlinder.

Piet Schuttelaar

Elke ogenschijnlijk doodgewone dag zit vol kleine gelukjes. Je moet ze wel plukken. Thuis achter de koffie, genietend van de achtertuin, van het getjilp van de mussen, het gebrabbel van de roodborst, het heen-en-weer van de koolmezen, de rode gloed van de wingerd en van verschillende planten, die dankzij mijn vrouw Rietje nog volop kleur geven aan de dag. Op de Kaapse primula, die nog vol weelderige blauwpaarse bloemen staat, zie ik plotseling de kolibrievlinder van bloem naar bloem dansen.

Lees ook: ’t Struinheukske van Piet Schuttelaar uit Stein: Paddenstoelen schieten uit de grond

De kolibrievlinder is een dagactieve, ietwat plomp gebouwde nachtvlinder, met grijze voor- en oranje achtervleugels. Hij behoort tot de familie van de pijlstaarten en net als de kolibrievogel, zijn het ook echte luchtacrobaten. Hij danst voor- en achteruit, van boven naar beneden en blijft voor de bloem als een helikopter hangen, terwijl de lange roltong met een chirurgische precisie in de bloemkelk wordt gebracht om nectar op te slurpen. Hij heeft van alle bloembezoekende insecten in ons land, de langste tong: zo’n 28 millimeter lang.

Verpoppen

De rupsen hebben net als de andere pijlstaarten een mooi doorntje op het achterste lichaamssegment. De waardplant van de rups is geel walstro. Zodra de rups volgevreten is, gaat hij verpoppen. De pop is wit van kleur en wurmt zich onder de aarde. Na twee weken, worstelt hij zich er weer uit en zal de vlinder uitsluipen. Zodra de vleugels opgedroogd en uitgehard zijn, is de vlinder vliegklaar. Hij heeft geen kans om hier de winter te overleven. Het is een trekvlinder die in het najaar weer naar Afrika vliegt. Het is nu begin november; hij had al weg moeten zijn…

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal