Oud vogelhok in tuin zorgcentrum Blerick verbouwd tot Mariakapelletje: Els heeft eindelijk een plek om te bidden

Wendy Nabben-Keijsers met bewoonster Els bij het Mariakapelletje. © Lé Giesen

Op verzoek van dochter Wendy is Jos Keijsers uit Horst aan de slag gegaan om een oud vogelhuisje in de tuin van de zorglocatie voor mensen met dementie aan de Tollensstraat in Blerick te verbouwen tot Mariakapel. Veel bewoners komen er dagelijks om te bidden of een ledkaarsje aan te maken.

Marcel van Lier

Wendy Nabben-Keijsers (47), werkzaam bij De Zorggroep, vroeg haar vader, gepensioneerd metselaar, in eerste instantie om een Mariagrot te maken. „Dat vond ik toch wel wat veel van het goede”, zegt Jos. „Ik ben inmiddels 76 en nog best vitaal, maar om nu met zware keien en cement te gaan sjouwen, nee. Daar ga ik op mijn leeftijd niet meer aan beginnen.”

Koud kunstje

Omdat hij zijn dochter ook weer niet wilde teleurstellen, beloofde de Horsternaar een kijkje te komen nemen om te zien wat er wel mogelijk was. „Ze is altijd zo enthousiast met ideeën voor de mensen waarmee ze werkt, dat ik haar geen ‘nee’ kon verkopen.” En dat hoefde ook niet. Keijsers trof in de tuin een leegstaand zeskantig vogelhuisje aan. „Met hulp van hovenier Fred van Wijlick was het een koud kunstje om daar een kapelletje van te maken. In een paar uur tijd hadden we het gepiept.”

Het houten hutje werd doormidden gezaagd, waarna er een open kapel met een spits dakje over bleef. Ook de inrichting was een kolfje naar zijn hand. Jos Keijsers is al veertig jaar lid van de stichting veldkruisen en kapellen in Horst en wist precies waar hij alles vandaan moest halen. „Via via kon ik aan een lijdenskruis en een Mariabeeld komen. Zo lukte het ook om een prachtig schilderij van Maria van Altijd Durende Bijstand op de kop te tikken.”

Standvastig

Het Mariakapelletje is al enige tijd in gebruik. „We hebben het vogelhok wel in zijn geheel een meter of dertig moeten verplaatsen alvorens er mee aan de slag te gaan. Toen het laatst zo stormde, was ik even bang dat het om zou waaien.” Het gebedshuisje bleek echter net zo standvastig als het geloof van zijn bezoekers. „Eén van de bewoonsters komt hier bijna dagelijks om te bidden. De bloemen worden regelmatig ververst en er branden altijd ledkaarsjes. Mooi om te zien hoe deze mensen ondanks hun ziekte weten dat ze bij Maria steun kunnen vinden. Hoe zeer het geheugen hen ook in de steek laat.”

Kruisen en kapellen

Keijsers is zelf gelovig, maar niet praktiserend. „Ik loop de kerkdeur niet plat.” Toch is er een band. De oud-metselaar is bezig met een boek dat alle veldkruisen en kapellen in de gemeente Horst aan de Maas in kaart brengt. „Het zijn er in totaal 135. Wist je dat Sevenum en Kronenberg het hoogste aantal van heel Nederland hebben? In Sevenum staan achttien kapellen, dat is ongekend.”

Wendy is haar vader dankbaar dat hij tijd vond om haar wens te vervullen. „Onze bewoners zijn zo gelukkig met hun kapelletje!” Els Schroeber, een van hen, heeft nu echt een plekje om te bidden en een moment van rust te vinden. „Het is werkelijk prachtig geworden en fijn dat het in onze tuin is”, zegt ze.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal