Makelaar: ‘Biedlogboek maakt geen einde aan misstanden bij verkoop woning’

 © ANP

Om gesjoemel bij de verkoop van een huis te voorkomen, wil de minister van Binnenlandse Zaken dat gewerkt wordt met een biedlogboek. Als voorbeeld geeft ze Eerlijk Bieden van makelaarsclub VBO.

Peter Heesen

Hoe werkt het biedlogboek Eerlijk Bieden?

Het biedlogboek geeft een geautomatiseerd overzicht van alle biedingen die zijn gedaan bij de verkoop van een woning. Het principe is simpel. Een makelaar zet een woning te koop voor de vraagprijs. Als mensen interesse tonen, krijgen ze via internet een formulier waarmee ze een bod kunnen uitbrengen. De contactgegevens van de kandidaat-koper worden anoniem gemaakt. Voor de makelaar is onduidelijk of de belangstellende een particulier is of een collega-makelaar. Op die manier wordt vriendjespolitiek voorkomen. Als de deadline is verstreken, worden geen biedingen meer geaccepteerd en krijgen de makelaar en verkoper een overzicht van de biedingen. Ook worden dan de contactgegevens zichtbaar. De verkoper bepaalt wie de woning mag kopen. De overige kandidaat-kopers krijgen tegelijkertijd bericht dat hun bod niet is geaccepteerd. Na de drie dagen bedenktijd krijgen alle deelnemers een overzicht van de biedingen.

Waarom is een biedlogboek nodig?

Het tekort aan woningen biedt ruimte voor gesjoemel, zo blijkt ook uit klachten die binnenkwamen bij het meldpunt Oneerlijke Biedingspraktijken van Vereniging Eigen Huis (VEH). Vooral makelaars zouden zich hieraan bezondigen. Verkoopmakelaars zien kopers zonder aankoopmakelaar niet staan. Afspraken voor een bezichtiging zijn in dat geval nauwelijks te maken. Biedingen worden soms niet doorgegeven aan de verkoper. Makelaars wisselen onderling informatie uit over biedingen, zodat ze vlak voor de deadline net over het hoogste bod heengaan. Ze spelen kopers tegen elkaar uit om de prijzen op te drijven. Ze zeggen bijvoorbeeld dat 450.000 euro het hoogste bod is, waarbij het niet zeker is dat het waar is, en geven kandidaat-kopers de kans opnieuw een bod uit te brengen. Mondelinge akkoorden blijken in de praktijk nauwelijks iets waard. Kopers die een voorbehoud opnemen van financiering of van bouwkundig onderzoek worden buitenspel gezet. Met het geautomatiseerd biedlogboek hoopt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken een einde aan deze misstanden maken.

Worden hiermee alle problemen opgelost?

Allerminst, vreest makelaar Maarten Pijnenborgh uit Panningen. Hij is bestuurslid van branchevereniging VBO, die met Eerlijk Bieden werkt. Hij rept van een „flinke verbetering”, maar meent dat het biedlogboek geen einde maakt aan alle wantoestanden. Volgens hem werkt het biedingssysteem prima tot de deadline. Het lastige is dat de woning niet altijd aan de hoogste bieder wordt verkocht, maar soms gegund wordt aan een bekende. Dat leidt bij degene die het hoogste bod heeft uitgebracht tot onbegrip, teleurstelling en frustratie. Belangrijker is dat de koop na afloop van de bieding nog niet definitief bezegeld is. Er zijn mensen die even later aanbellen en zeggen dat ze 10.000 euro meer dan het hoogste bod willen betalen, soms zelfs zonder de woning bezichtigd te hebben. Tijdens de drie dagen bedenktijd en zelfs seconden voor het tekenen van het koopcontract kunnen de verkopers nog zwichten voor de verlokkingen van een beter bod, meent Pijnenborgh. „Eigenlijk zou de verkoop bezegeld moeten worden als de biedingstermijn beëindigd is, maar zo werkt het helaas niet.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal