E-Fiber legt glasvezel aan in de hele gemeente Sittard-Geleen

Print
E-Fiber legt glasvezel aan in de hele gemeente Sittard-Geleen

Afbeelding: Ebbes-Fotografie

Het college van burgemeester en wethouders heeft alleen met netwerkbeheerder E-Fiber een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Paul Kempen van E-Fiber reageerde enthousiast op het goede nieuws: “We zijn superblij dat het college heeft besloten dat E-Fiber als eerste glasvezel mag aanleggen in de gemeente Sittard-Geleen. Dit toont aan dat onze continue inspanningen gewaardeerd worden. ”

Beste uit de test

Verschillende partijen waren in de race om glasvezel aan te leggen in gemeente Sittard-Geleen. Na maanden van onderzoek en onderhandeling heeft de gemeente uiteindelijk voor E-Fiber gekozen. De gemeente gaat met deze netwerkbeheerder in zee omdat het bedrijf de beste papieren blijkt te hebben om glasvezel aan te leggen. Het toekomstbestendige netwerk wordt namelijk gratis door de gehele gemeente gelegd. Niet alleen de steden, maar ook in de buitengebieden, de bedrijventerreinen en alle dorpen.

Toch concurrentie

E-Fiber is gestart met een communicatiecampagne om alle inwoners van de juiste informatie te voorzien. Maar nu blijkt dat ook Delta-Fiber is begonnen met een reclamecampagne ondanks het feit dat ze geen overeenkomst hebben. “Zo wordt het er niet duidelijker op voor de consument. Straks heeft iemand een abonnement bij een provider via Delta-Fiber afgesloten, terwijl zij nog niet kunnen aanleggen.” Aldus Paul Kempen.

Zo makkelijk mogelijk maken

E-Fiber maakt er daarom een ‘overstap feest’ van voor iedereen die al een abonnement via Delta-Fiber heeft afgenomen. Paul Kempen is hier heel duidelijk over: “We gaan het deze mensen heel makkelijk maken en onze hulp bieden, want dit is natuurlijk geen leuke start en dat terwijl het eigenlijk een heel feestelijk moment is.” Inwoners kunnen zelf bij E-Fiber een persoonlijk adviesgesprek plannen om de overstap te vergemakkelijken. Indien er al een abonnement is afgesloten dan kan er via e-fiber.nl/sittard-geleen worden gecontroleerd of de gekozen provider ook diensten kan leveren op het netwerk van E-Fiber. Als die niet het geval is, dien je een andere provider te kiezen. Op 1 november a.s. organiseert E-Fiber ook een webinar waar bewoners terecht kunnen met al hun vragen.

In 2 jaar 650 km glasvezel

Vanaf januari 2022 wordt er 650 kilometer glasvezel ingraven in Sittard-Geleen. Om het graaf tempo te verhogen gaan twee aannemers tegelijk aan de slag met 19 bouwploegen! Eén aannemer begint in de buitengebieden en de ander start in de stad. Het hele bouwplan is zorgvuldig met de gemeente afgestemd. In de buitengebieden worden de bermen na het graven, speciaal voor de bijen, ingezaaid met een mengsel van rode en witte klaver. Een toezichthouder, aangesteld door de gemeente, zal het werk controleren.

Vraaggestuurd aanleggen

De basisinfrastructuur legt E-Fiber volledig aan, alle kabels worden in de straten gelegd. Maar de glasvezelkabel wordt alleen naar het huis doorgetrokken als er op dat adres ook een abonnement is afgesloten. Paul zegt: “Alle mensen die ervoor kiezen om een abonnement af te sluiten, krijgen de aansluiting gratis, de andere huizen worden allemaal voorbereid tot op de erfgrens.”

De aannemer werkt wijk voor wijk. Per wijk wordt er een wijkcentrale geplaatst waar de woningen op kunnen worden aangesloten. Zodra de wijkcentrale is geplaatst, is het voor de inwoners uit die wijk mogelijk om een abonnement af te sluiten. De bewoners hebben dan een aantal weken de tijd om hun keuze te maken: Tijdens de aanleg een gratis aansluiting op het glasvezelnetwerk met een abonnement of later overstappen met bijkomende aansluitkosten.

Volop actief in Limburg

Op dit moment legt netwerkbeheerder E-Fiber ook een glasvezelnetwerk in Mook & Middelaar, Roerdalen en Bergen aan. “Iedereen heeft een glasvezelverbinding nodig om dat te kunnen blijven doen wat ze nu doen en alles wat daar nog bij gaat komen in de toekomst.” Aldus Paul Kempen.

E-Fiber legt glasvezel aan in de hele gemeente Sittard-Geleen