Kleding of schoenen zijn het veilen waard

Kleding of schoenen zijn het veilen waard

Afbeelding: Pexels-photo

Bij een veiling gaat de gedachte in eerste instantie uit naar een kunstwerk, antiek of sieraden. Toch kun je tegenwoordig bij online veiling van alles kopen of te koop aanbieden. Je zou marktplaats ook kunnen beschouwen als een soort veiling. De hoogste bieder van een voorwerp, mits boven de vraagprijs, mag zich de nieuwe eigenaar noemen Bijzondere voorwerpen kunnen tijdens een veiling onverwacht veel opbrengen. Is het voor een goed doel dan wordt er vaak veel geboden. Zo bracht de hoody van burgemeester Daan Prevoo van de gemeente Valkenburg, onlangs 1150 euro op. Waarschijnlijk het veelfout van de oorspronkelijke aanschafprijs. Hij droeg het kledingstuk toen koningin Maxima en koning Willem Alexander een bezoek brachten aan Valkenburg na de watersnood. Fred Bendermacher van de gelijknamige schoenenwinkel deed het winnende bod. Tijdens de overhandiging van de veilingitems stonden de mannen op hun beste paar schoenen voor heren op de foto.

Een veiling blijkt een goed instrument te zijn om ondersteuning te vragen voor een goed doel of bij klein of groot leed. Zo had Limburg in 1993 en 1995 al eerder had te maken met watersnoodrampen. In die tijd was de stichting Limburg oet de Drup opgericht. Dezelfde stichting kwam in actie tijdens de overstroming van juli van 2021. Tijdens een benefietavond op de Cauberg kwam meer dan een ton binnen. Geld voor de gedupeerden van de watersnoodramp.

Kunst of kitsch

Soms kun je je afvragen of het geveilde stuk nu kunst of kitsch is. Het gelijknamige tv-programma besteedt hier volop aandacht aan. Inbrengers die hun gedachte topstuk komen taxeren keren soms teleurgesteld naar huis omdat het om een kitschding van een paar euro gaat. Omgekeerd komt ook voor als een gedacht werk van een amateurschilder ineens een waardevol doek van een onbekende meester blijkt te zijn.

Sneakers

Het moet toch wel een aparte gedachte zijn geweest voor Michael Jordan dat hij ooit na een legendarische wedstrijd na de gebruikelijke douche de toen weggegeven basketbalschoenen onlangs geveild zag worden voor maar liefst 1,47 miljoen dollar (1,26 miljoen euro). Daarmee zijn deze legendarische sneakers de duurste die ooit bij het bekende veilinghuis Sotheby’s zijn geveild. De eer van de duurste geveilde schoenen ging naar een paar van rapper Kayne West. Dat paar werd verkocht voor 1,55 miljoen euro. Daarmee blijft dit het duurste paar schoenen dat ooit geveild werd.

Michael Jordan droeg de Air Ships van Nike in zijn debuutseizoen bij de Chicago Bulls. De verschillende sneakers die deze basketbal legende door de jaren droeg brachten hem en zijn teamgenoten in de jaren negentig maar liefst naar zes NBA kampioenschappen. Naast de grote maat 48 een prestatie van formaat.

Vernietiging

Wie na een adembenemende veiling zijn of haar begeerde veilingstuk heeft kunnen bemachtigen, wil dat graag thuis op een mooie plek aan de muur of in een verlichte vitrine onbeschadigd tentoonstellen. Die vlieger ging niet op toen de hoogste bieder van het schilderij Meisje met ballon (2006) van de kunstenaar Banksy zichzelf vernietigde. Er wordt vanuit gegaan dat de kunstenaar zelf de vernietiging in werking zette nadat het schilderij voor 860.000 pond telefonisch was verkocht. Het bleek dat de opvallend dikke lijst een soort papierversnipperaar bevatte. Hiermee is het verhaal nog niet ten einde want datzelfde werk, nu met de naam Love is in the Bin, wisselde op 14 oktober 2021 maar liefst voor 19 miljoen euro van eigenaar.