Limburg heeft gekozen: deze bedrijven gaan door naar de finale van de verkiezing Ondernemer van het Jaar

 © De Limburger

De publieksjury heeft gesproken: vijf van de tien genomineerde bedrijven voor de verkiezing van de Ondernemer van het Jaar gaan door naar de finale.

onze verslaggever

Het gaat om Kipster, Stiphout Plastics, Nedlin, de Reusch van Schimmert en Cyclups.

Het thema van de editie 2021 van de verkiezing is duurzaamheid. In totaal zijn in de publieke stemronde 8646 stemmen uitgebracht. De verschillen waren soms klein, maar vijf bedrijven kregen niet genoeg stemmen om door te gaan naar de finale. De afvallers zijn maker van houtskeletwoningen Ekowood Houses, de ‘klimaatadvocaten’ van Paulussen Advocaten, windenergiecoöperatie Zuidenwind, Geelen Counterflow, producent van energiezuinige elektrische warmtepompdrogers, en speciaalchemiebedrijf DSM.

In de finaleronde buigt zich een vakjury over de vraag wie van de vijf finalisten de eretitel Ondernemer van het Jaar mag dragen. In de jury zitten UM-hoogleraar management Mariëlle Heijltjes, Neptunus-directeur Dorrie Eilers, voorzitter van MKB-Limburg Monique Princen en Peter Bruijns, chef van de economieredactie van De Limburger.

Bij Stiphout Plastics van Eline Stiphout in Montfort wordt, door malen, wassen en scheiden, huishoudelijk plastic verwerkt tot plastic korrels. Die worden weer gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld buizen, plantenpotten en shampooflessen. Industriële wasserij Nedlin, geleid door Luuk en Stef de Win, bouwt momenteel in Elsloo de naar eigen zeggen duurzaamste wasserij van Europa, die minimaal 45 procent minder CO₂-uitstoot dan reguliere wasserijen.

Lees ook: Wie wordt Ondernemer van het Jaar 2021?

Nico en Roger Eurelings hebben samen met de ondernemers André en Anne-Marie Köppen de leegstaande, 94 jaar oude watertoren de Reusch in Schimmert omgetoverd tot duurzaam centrum voor streekproducten. Cyclups, van Bas Latten en Sean Colombon uit Maastricht, heeft een manier gevonden om tarwestengels die overblijven na de oogst te gebruiken als alternatief voor plastic rietjes. Kipster uit Oirlo, met boegbeeld Ruud Zanders, produceert klimaatneutrale kippeneieren en heeft met zijn concept voor duurzame en diervriendelijke stallen onlangs de oversteek gemaakt naar de Verenigde Staten.

De aan de verkiezing verbonden trofee wordt medio december uitgereikt aan de winnaar.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal