Remkes en Koolmees: formatie gaat nog enkele weken duren

Informateurs Wouter Koolmees en Johan Remkes bij aankomst bij het Logement, voor het voortgangsgesprek met informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees over de kabinetsformatie. © ANP

Bij de formatiegesprekken tussen de onderhandelaars van VVD, D66, CDA en CU en informateurs Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) zijn inmiddels alle belangrijke onderwerpen aan bod gekomen.

RedactieBron: De Telegraaf

Remkes en Koolmees verwachten dat de onderhandelingen zich binnen een paar weken in een vergevorderd stadium zullen bevinden.

Dat schrijven Remkes en Koolmees donderdag in een brief aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Zij liet eerder via een brief blijken dat de Tweede Kamer het lange formatieproces zat begint te worden. „Onze verwachting is dat de onderhandelingen binnen enkele weken ver gevorderd zijn”, laten Remkes en Koolmees weten. „Hiervoor zetten wij ons in.” Hoewel de brief geen concrete deadline bevat, komt met die mededeling een mogelijk akkoord voor Kerst wel dichterbij.

Begrip

Inmiddels zijn alle belangrijke onderwerpen een of meerdere keren aan bod gekomen tijdens de gesprekken, aldus de informateurs. Over deelonderwerpen en de financiële onderbouwing is er nog geen overeenstemming. De onderhandelingen hebben in deze fase dan ook geen invloed op de begrotingen van ministeries waar de Tweede Kamer momenteel verspreid over een aantal weken over debatteert.

Koolmees en Remkes stellen bovendien nog een sessie op het Hilversumse landgoed De Zwaluwenberg in het vooruitzicht. Van 17 tot en met 19 november moeten de onderhandelaars van de vier fracties daar weer bij elkaar komen.

Koolmees en Remkes erkennen dat de duur van de formatie „een langere is dan tot nu toe gebruikelijk.” Ze geven aan begrip te hebben voor het ongeduld van de Kamer en de samenleving. Eerder deze week spraken Remkes en Koolmees al met Bergkamp over de trage vordering van de formatie. Toen benadrukte Remkes naar eigen zeggen dat de verkiezingen weliswaar maanden geleden zijn, maar er lange tijd nauwelijks over de inhoud was gesproken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal