Kamer eist onderzoek naar uithuisplaatsing door toeslagenaffaire

 © ANP / ANP

De Tweede Kamer eist dat het kabinet onderzoek laat doen naar kinderen die (mede) als gevolg van het toeslagenschandaal uit huis zijn geplaatst.

Redactie

De voltallige Kamer schaarde zich achter een voorstel van eenpitter Pieter Omtzigt om hier onafhankelijk onderzoek naar te laten doen en een meldpunt op te zetten.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde recent dat meer dan 1100 kinderen zijn weggehaald uit gezinnen die bekend zijn als slachtoffer van de uit de hand gelopen fraudejacht van de Belastingdienst. Of al die kinderen als direct gevolg van de door de overheid veroorzaakte financiële problemen uit huis zijn geplaatst, is niet bekend. Maar de groep kan ook juist groter zijn, onder meer omdat mogelijk nog niet alle gedupeerden zich hebben gemeld.

Lees ook: Limburgse advocaat stelt Staat aansprakelijk voor alle ellende in de toeslagenaffaire

De Kamer wil daarom een onderzoek naar de „omvang van het probleem en hoe dit jarenlang heeft kunnen gebeuren”. Daarnaast wordt gevraagd om voorstellen „hoe en wanneer” ouders en kinderen die nog steeds in die situatie zitten, herenigd kunnen worden. Ook wil de Kamer een meldpunt voor getroffen ouders wier kinderen uit huis zijn geplaatst en moet het kabinet voorstellen doen „hoe recht gedaan kan worden” aan deze groep ouders en kinderen.