LLTB: onzekerheid over vergoeding waterschade frustreert enorm

 © Dirk Hol

Den Haag/Baarlo -

De onzekerheid over de afhandeling van de schade door de wateroverlast die Limburg afgelopen zomer trof, frustreert enorm. Dat zei bestuurslid Susanne Görtz van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) afgelopen donderdag in Den Haag tijdens een rondetafelgesprek van de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat.

Redactie WijLimburg

,,Het is nog altijd onduidelijk welke schade wel en niet vergoed wordt,” zei de fruitteler uit Baarlo. „Dat is enorm frustrerend. Onze appel- en perenboomgaarden zagen eruit als een rampgebied, vol met slib en rommel. Of de aanplant de waterschade heeft overleefd, weten we nu nog niet, maar eerlijk gezegd houd ik mijn hart vast. We moeten financieel zien te overbruggen tot de volgende oogst in de zomer van 2022.”

Uit het oog

Görtz gaf aan dat de emotionele en financiële impact van de overstromingen groot is. „Voor mij en mijn gezin, maar ook voor al die andere getroffen agrarische gezinnen in Limburg, Noord-Brabant en zuidelijk Gelderland. De Wts-regeling was er snel en komt op papier grotendeels tegemoet aan de nood. De aandacht en actie vanuit de overheid de eerste dagen en weken na de overstromingen, waren op maat. Het is echter pijnlijk te moeten constateren dat nu de ramp uit het publieke oog verdwenen is, de vaart eruit lijkt.”

Calamiteitenreserve

Naast de roep om meer duidelijkheid over de schaderegeling, deed ze een oproep aan de Kamerleden om werk te maken van een fiscale klimaat- en calamiteitenreserve. „Agrariërs krijgen de grootste klappen van klimaatverandering. Schade door wateroverlast of extreme droogte zullen vaker leiden tot grote financiële tegenslagen. Ga daarom aan de slag met de fiscale klimaat- en calamiteitenreserve. Daarmee kunnen agrariërs noodzakelijke financiële buffers opbouwen.”

In een reactie op vragen van de Kamerleden benadrukte Görtz dat het vooral belangrijk is dat de politiek met de sector in gesprek blijft. „Praat niet óver ons, maar mét ons.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal