Nieuwe zorgpremies CZ, VGZ en Zilveren Kruis kosten tot ruim 8 euro meer per maand

 © ANP

Maastricht -

Na Menzis hebben ook CZ, VGZ en Zilveren Kruis de nieuwe premie bekendgemaakt. Mensen moeten komend jaar drie tot acht euro per maand meer betalen. Vooral die van VGZ en CZ stijgen flink.

onze verslaggevers

De premie voor de zorgverzekering VGZ Ruime Keuze (natura) gaat volgend jaar naar 132,65 per maand. De meest gekozen verzekering van deze organisatie gaat daarmee 8,20 euro per maand meer kosten dan dit jaar. De zorgverzekeraar gebruikte de bijdrage van het Zorgverzekeringsfonds voor coronakosten vorig jaar al om de premies zo laag mogelijk te houden, „maar dat geld kun je maar één keer uitgeven”, aldus een woordvoerder.

De meest gekozen basisverzekering (Zorg-op-Maatpolis) van CZ gaat 134,50 euro per maand kosten, 4,90 euro meer. Ook hier is de prijs nog gedempt, met geld uit de teruggave van het overschot uit de landelijke catastroferegeling.

Bij OHRA gaat de premie omhoog naar 129,45 euro per maand. Dat is 2,70 euro meer dan in 2021. De kosten van de zorg zijn toegenomen, maar de Arnhemse verzekeraar zegt eigen geld aan te spreken om de stijging te beperken.

Menzis en DSW hebben eerder hun premies al bekendgemaakt. Bij beide bedrijven gaat het bedrag omhoog met 3,25 euro per maand.

Doorberekenen

Op jaarbasis kost een zorgverzekering nu rond de 1600 euro. De stijging valt iets hoger uit dan het bedrag waarmee het kabinet op Prinsjesdag rekening hield. Bovengenoemde bedragen gaan om de meest gekozen naturapolis van verzekeraars. Alle grote verzekeraars bieden ook een budget- en een duurdere variant aan (de restitutiepolis). Die laatste kost volgend jaar bij VGZ 142,40 euro, bij CZ 145,25 euro, bij Zilveren Kruis 143,95 euro en bij Menzis 143,75 per maand.

De premiestijgingen hangen niet direct samen met de coronacrisis. Ziekenhuizen hebben wel meer kosten moeten maken, maar er viel ook een groot gedeelte van de zorgvraag weg door de coronagolven. Ook werden verzekeraars voor 1,2 miljard euro gecompenseerd door de overheid via het Zorgverzekeringsfonds.

100 miljard

De Nederlandse zorgkosten stijgen al jaren, onder meer door vergrijzing, duurdere medicijnen en hogere salarissen. Voor volgend jaar schat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat de kosten voor het eerst door de 100 miljard euro schieten. Daarmee zijn de zorgkosten in twintig jaar verdubbeld.

De verzekeraars vonden het dit jaar lastig om het premiebedrag te bepalen. „Covid is here to stay, daar gaan we nadrukkelijk van uit”, zegt CZ-topman Joep de Groot tegen NRC. „Maar wat gaat het virus volgend jaar doen? Hoeveel inhaalzorg kan er gedaan worden? Wat voor effect heeft het hoge ziekteverzuim?” Verzekeraars hadden gehoopt dat dit jaar al een groot deel van de inhaalzorg gedaan zou worden. „Nu dreigt er zelfs inhaalzorg bij te komen”, zegt De Groot.

Verdriedubbelen

In de komende jaren zullen de zorgkosten nog flink stijgen. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid gaat ervan uit dat de zorgkosten – nu met 100 miljard euro al de grootste kostenpost voor de overheid – bij ongewijzigd beleid tot 2060 gaan verdriedubbelen.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid betaalt een volwassene in Nederland volgend jaar gemiddeld 6161 euro aan zorg. Het grootste gedeelte gaat niet via de zorgverzekeringspremie, maar via belastingen die voor het grootste deel door werkgevers worden betaald.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal