Diskwalificatie dreigt voor Lewis Hamilton, ook Max Verstappen naar stewards

Diskwalificatie dreigt voor Lewis Hamilton, ook Max Verstappen naar stewards

Lewis Hamilton met een opengeklapte vleugel.  Afbeelding: ANP

Lewis Hamilton wordt mogelijk gediskwalificeerd na de vrijdagse kwalificatie in Brazilië. Het DRS-systeem van zijn Mercedes voldeed tijdens die sessie niet aan de technische eisen. Max Verstappen moet zich daarnaast zaterdagochtend nog melden bij de stewards.

De wedstrijdleiding kon vrijdagavond nog geen uitsluitsel geven over een mogelijke straf voor Hamilton. Hem hangt normaal gesproken een diskwalificatie boven het hoofd. In dat geval zal hij zaterdag de sprintrace vermoedelijk vanuit de pitstraat moeten starten, ervan uitgaande dat zijn auto moet worden aangepast. Anders wacht alsnog een start achteraan.

Lees ook: Auto Lewis Hamilton voldoet niet aan eisen tijdens kwalificatie

Om 2.00 uur Nederlandse tijd meldden de stewards dat een beslissing op zich liet wachten, omdat eventueel extra bewijs pas in de ochtend op zaterdag beschikbaar komt. Ook Hamiltons concurrent Max Verstappen kreeg vervolgens een rol in het verhaal. Op beelden is te zien dat Verstappen na de kwalificatie eerst zijn eigen achtervleugel controleert, om vervolgens het model van Hamilton te checken.

De stewards willen dat ook nog onderzoeken en wachten mogelijk op betere beelden. Al lijkt het tegelijkertijd erg vergezocht om te denken dat de WK-leider daar met één duim een vleugel kan beschadigen. Verstappen moet zich evenwel zaterdagochtend om 9.30 uur plaatselijke tijd (13.30 uur in Nederland) melden bij de stewards, vanwege het aanraken van de auto van Hamilton in parc fermé. In de reglementen staat dat dit niet is toegestaan, of er moet toestemming voor zijn gegeven.

Coureurs maken in de DRS-zones gebruik van de openklappende achtervleugel, om zo meer snelheid te genereren op het rechte stuk. De vleugel mag maximaal 85 millimeter openklappen, maar blijkbaar zat er bij Hamiltons onderdeel meer speling. De Brit was juist verreweg de snelste geweest in de kwalificatie, vóór Verstappen.

Op vrijdag klaagde Red Bull al bij de FIA over de achtervleugel van Mercedes, al leidde dat nog niet tot een officieel protest. Eerder dit seizoen moest Red Bull – het team van Verstappen – de zogeheten flexibele achtervleugel juist aanpassen, na protesten van onder meer Mercedes.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu