Grote zedenzaak in regio Eindhoven en Limburg: 17 mannen voor de rechter voor seks met minderjarige

Foto ter illustratie. © Getty Images

Eindhoven -

Zeventien mannen moeten komende week voor de rechter verschijnen omdat ze tegen betaling seks zouden hebben gehad met een 16-jarig meisje. Ook drie chauffeurs moeten voorkomen. Zij worden ervan verdacht dat ze het meisje naar onder meer afspraken in Limburg reden.

onze verslaggevers

Het slachtoffer komt uit de buurt van Eindhoven, aldus het Eindhovens Dagblad dat onderzoek deed naar de zaak. Het Openbaar Ministerie bevestigt de berichtgeving, maar wil pas volgende week tijdens de rechtszitting verdere details prijsgeven. Dan wordt pas duidelijk op welke locaties in Limburg het tienermeisje betaalde seks had met mannen.

De politie begon in 2019 een onderzoek naar aanleiding van een seksadvertentie. Ze kwam uit bij het minderjarige meisje, dat toegaf dat ze als prostituee werkte. De politie ontdekte via haar telefoon een groot aantal klanten. Ook kwam ze de chauffeurs op het spoor, die volgens het OM geld verdienden aan het slachtoffer. Ze brachten haar naar hotels, auto’s of woningen waar de klanten seks met haar hadden.

Lees ook: De duistere wereld achter sekssites: onzichtbare ketens in de illegale prostitutie

Het OM wil iedereen die een rol heeft gespeeld in deze zaak aanpakken, „omdat we absoluut geen minderjarigen in de prostitutie willen hebben”. Door stevig te straffen hoopt justitie ook een preventieve boodschap af te geven. „Zodat potentiële chauffeurs en klanten zich wel drie keer bedenken voordat ze zich hiermee inlaten.”

In Limburg speelde jaren geleden de zogeheten Valkenburgse zedenzaak. In een hotel in Valkenburg werd toen eveneens een minderjarig tienermeisje bezocht door mannen voor betaalde seks. In het hoger beroep stonden 27 mannen die het meisje hadden bezocht terecht. Daarvan werden er 23 veroordeeld. Loverboy Armin A. werd veroordeeld tot twee jaar cel vanwege het seksueel uitbuiten van het meisje.

De zaak rondom het 16-jarige meisje uit de buurt van Eindhoven duurt meerdere dagen en begint dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch.

Verklaring Openbaar Ministerie Oost-Brabant

In augustus 2019 deed het Prostitutie Controle Team (PCT) van de politie Oost-Brabant een controle naar aanleiding van een seksadvertentie. Het team kwam zo uit bij een minderjarig meisje, dat verklaarde prostitutiewerk te doen om financieel meer lucht te krijgen. Verder onderzoek leidde onder meer naar een groot aantal klanten en naar een drietal zogenoemde escortchauffeurs. Deze chauffeurs vervoerden het meisje naar klanten voor seksafspraken in hotels, auto’s of woningen van de klanten. Zo verdienden zij geld aan haar. Een deel van de klanten dat via de telefoon van het slachtoffer naar voren kwam is verhoord. Het gaat om klanten met verschillende leeftijden en achtergronden. We vervolgen zowel de chauffeurs als de klanten, omdat we absoluut geen minderjarigen in de prostitutie willen hebben. Iedereen die daarbij dus een rol heeft, wordt aangepakt. Hiermee willen we niet alleen de daders hiervoor vervolgen, maar ook een belangrijke preventieve werking hebben: zodat potentiële chauffeurs en klanten zich wel drie keer bedenken voordat ze zich hiermee in laten. En dan helpt het enorm als er stevige straffen op staan. Op de zittingen zullen we meer details prijs geven.